Hypotheekadviseurs begrijpen wet- en regelgeving niet goed waardoor interpretatieverschillen ontstaan

De Nederlandse Bank (hierna: DNB) blijft boetes uitdelen voor gebrekkige controles op criminele geldstromen. Nadat justitie eerder al een recordschikking trof met ING, krijgt nu Rabobank een boete. Deze boete ziet op de periode tot en met 2016. Dossiers zijn incompleet. Door onvolledige dossiers lopen de financiële instellingen het risico te maken te krijgen met onbedoeld witwassen of andere ongewenste illegale activiteiten.

Rabobank reageert op de boete. Zij stelt dat de boete niet te vergelijken is met het geval van ING. Gesteld wordt dat de problemen inmiddels zijn aangepakt.

Naast Rabobank ook andere banken beboet

ING en Rabobank zijn in het nieuws, maar zeker niet de enige die kampen met problemen. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 16 miljard euro witgewassen. Dit bedrag komt uit inkomsten uit faillissements- en belastingfraude, maar ook handel in xtc en andere drugs. Banken dienen als poortwachter alle transacties te monitoren en controleren. Zo hebben banken zicht in wie hun klanten zijn en voorkomen dat zij onbedoeld aan witwassen meewerken.

Meer personeel

De afgelopen jaren heeft de ING het aantal medewerkers die zich bezighouden met monitoren van dubieuze transacties, verdriedubbeld. Bij Rabobank en ABN Amro zijn ongeveer 1000 medewerkers met deze taken bezig. Banken zijn bang voor reputatie schade en (nog hogere) boetes.

DNB

Sinds 2017 heeft de DNB achttien straffen uitgedeeld. Hier betrof het in tien gevallen een boete. In andere gevallen heeft de DNB de mogelijkheid om een norm overdragend gesprek te voeren of een waarschuwingsbrief te verzenden.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in de Volkskrant van 12 februari 2019.

Klik hier voor het onderzoeksrapport van het OM inzake de recordschikking met ING.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u als particulier een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert en procedeert in zaken tegen financiële dienstverleners.

Heeft u als ondernemer een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert over zekerheden, kredieten, renteswaps en dekkingsgeschillen en procedeert in zaken tegen banken en verzekeraars.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Laat ons u helpen Laat ons u bellen

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant