Nieuws: Risicoklanten gaan meer betalen bij ABN

ABN Amro gaat bepaalde sectoren meer laten betalen voor de bankrekening vanwege de witwas risico’s die daar aanhangen. Onder andere coffeeshops, die vallen onder risicoklanten gaan flink betalen voor het behouden van een zakelijke rekening. Het zou gaan om een stijging van 1000% in vergelijking met nu. Het nieuwe tariefmodel van de bank is een gedurfde stap en wordt nauw gevolgd door andere banken.

Risicoklanten

Het besluit van de ABN Amro moet gezien worden als een toegenomen toezichtkosten. De bank moet miljarden investeren om te voldoen aan de verplichtingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit doen ze door klant- en transacties onderzoeken uit te voeren. Ze zien de complexiteit van de geldstromen toenemen en voelen steeds meer de druk van toezichthouders. Rekeninghouders daarentegen, betalen al jaren hetzelfde bedrag, ongeacht de risico’s die zij nemen.

Sectorale uitsluiting

Deze oplossing zorgt ervoor dat bepaalde sectoren nu minder worden uitgesloten. Voorheen werden bepaalde risicoklanten, waaronder de seksindustrie, uitgesloten van een bankrekening. De Rabobank heeft kortgeleden aangekondigd geen zaken meer te doen met nieuwe kleine autobedrijven. Vaak kon de bank het cliëntenonderzoek op deze bedrijven niet volledig afronden, omdat de herkomst van de geldstromen niet volledig werden verklaard. De bank moet haar ‘poortwachters rol’ kunnen uitvoeren en daarvoor zijn nu bepaalde beslissingen genomen.

De ABN Amro gaat een stap verder dan de Rabobank. Zij laat weten dat er mogelijk meerdere branches te maken gaan krijgen met hogere kosten. Ook voerde ABN vorig jaar al aanzienlijke kostenverhogingen door voor zakelijke rekeningen in het buitenland. Voor drieduizend mkb-klanten in meer dan honderd landen gingen de kosten omhoog. De bedragen stegen van enkele tientjes naar honderden euro’s. De kosten van het aanhouden van een zakelijke rekening voor een coffeeshophouder is nu nog € 9,90 per maand. Vanaf 1 januari 2022 wordt dit bedrag al € 110,-.

Poortwachterswerk

De stap van ABN is gewaagd, omdat de banken hebben afgesproken deze kosten niet te veel zouden laten verschillen. Hoge kosten voor een bankrekening zou het handelsverkeer kunnen belemmeren. Voor de ABN is dit besluit genomen, omdat de onderzoeken bijna 20% van al het werk innemen. Dit heeft ABN naar verluidt € 1 mrd gekost in drie jaar.

De kosten voor het poortwachterswerk lopen bij veel financiële instelling hoog op. in totaal gaven alle financiële instelling € 151 mrd uit aan dit werk.

Financieel Recht Advocaten

Mocht u te maken hebben verhoging in de kosten van de bank of eventuele opzegging van de bancaire relatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken.

Lees hier uitspraken over de Wwft.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant