Nieuws: Samenwerking Nederlandse banken in ESG-rapportage

De samenwerking tussen Nederlandse banken op het gebied van ESG-rapportage (environmental, social, governance) heeft recent groen licht gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit project moet leiden tot meer transparantie en vergelijkbaarheid in duurzaamheidsrapportages. Voor klanten van banken, zoals hypotheeknemers of ondernemers, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze samenwerking kan leiden tot een verbeterde dienstverlening.

Wat is ESG en waarom is het belangrijk?

ESG staat voor environmental (milieu), social (sociaal) en governance (bestuur). Het omvat de eisen die bedrijven, waaronder banken, moeten rapporteren over hun impact op deze gebieden. Dit is vooral belangrijk geworden met de introductie van de corporate sustainability reporting directive (CSRD), die verplicht stelt dat bedrijven vanaf 2024 meer transparantie bieden in hun duurzaamheidsbeleid. Door deze samenwerking kunnen banken gemakkelijker voldoen aan de strikte eisen van deze richtlijn.

De rol van de ACM in deze samenwerking

De ACM heeft beoordeeld of deze samenwerking voldoet aan de concurrentieregels en concludeerde dat er geen sprake is van concurrentievervalsing. Hoewel het een samenwerking betreft tussen concurrenten, richt de samenwerking zich slechts op het ontwikkelen van methoden voor ESG-rapportage. Er worden geen concurrentiegevoelige gegevens uitgewisseld, wat betekent dat er geen nadelige effecten zijn voor klanten zoals hogere prijzen of minder kwaliteit in dienstverlening.

Welke sectoren worden beïnvloed?

In de pilotfase van dit ESG-project richten de banken zich op drie belangrijke sectoren: transport, landbouw en vastgoed. Dit zijn sectoren waar ESG-criteria, zoals uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, een grote rol spelen. Voor mensen die in deze sectoren actief zijn, kan dit betekenen dat hun bank meer van hen vraagt in termen van rapportage en duurzaamheidseisen. Als u zich afvraagt wat deze veranderingen voor u betekenen, kan Financieel Recht Advocaten u helpen met advies op maat.

Hoe werkt de ESG-rapportage?

Binnen deze samenwerking creëren de banken een dataschema dat hen helpt om de juiste gegevens te verzamelen en te rapporteren. Dit schema omvat 53 kwantitatieve ESG-criteria, waarmee banken kunnen beoordelen hoe ze presteren op duurzaamheid. Voor klanten betekent dit dat zij mogelijk worden gevraagd om specifieke gegevens aan te leveren, zoals het energieverbruik van hun bedrijf of de uitstoot van bedrijfsvoertuigen. Door de uniforme aanpak wordt het voor investeerders makkelijker om duurzame keuzes te maken, maar voor klanten kan het extra administratieve lasten met zich meebrengen.

Vrijwilligheid en transparantie in de samenwerking

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze samenwerking tussen banken op basis van vrijwilligheid plaatsvindt. Geen enkele bank is verplicht om zich aan de gezamenlijke normen te houden. Elke bank behoudt de vrijheid om haar eigen koers te varen en kan zelfs afwijken van de voorgestelde methoden. Voor klanten van deze banken betekent dit dat er geen uniforme regels zijn, en dat er verschillen kunnen ontstaan in hoe elke bank omgaat met ESG-eisen. Mocht u vragen hebben over hoe uw bank met deze eisen omgaat, of als u problemen ondervindt met uw hypotheekverstrekker, dan kunt u bij Financieel Recht Advocaten terecht voor juridisch advies.

Financieel Recht Advocaten

De samenwerking tussen Nederlandse banken op het gebied van ESG-rapportage is een belangrijke stap richting meer duurzaamheid en transparantie. Toch kan dit voor sommige klanten leiden tot vragen of zelfs problemen, vooral wanneer banken verschillende eisen stellen. Als u tegen dergelijke problemen aanloopt, kunt u altijd contact opnemen met Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen in uw zaken met banken, leningen of hypotheek.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant