Nieuws: Tornado Cash draagt bij aan het witwassen van crimineel geld

Afgelopen woensdag heeft de FIOD in Amsterdam een ​​29-jarige man aangehouden, meldt de opsporingsdienst vrijdag. Hij wordt verdacht van het verbergen van criminele geldstromen en het mengen van cryptocurrencies om het witwassen van geld te vergemakkelijken via Tornado Cash, de gedecentraliseerde mengservice van Ethereum.

Mix service

Tornado Cash biedt cryptocurrency-mix services. De service maakt het daarom mogelijk om de bron of bestemming van cryptocurrencies te verhullen. De (criminele) oorsprong van cryptocurrencies wordt vaak niet of zelden gecontroleerd door dergelijke mix diensten. Gebruikers van deze diensten doen dit vaak om hun anonimiteit te vergroten.

Smart contracts

In juni 2022 zijn wij een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Tornado Cash die online wordt aangeboden via een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Een DAO kent geen hiërarchische besluitvorming, zoals een raad van bestuur. In plaats daarvan worden beslissingen genomen op basis van stemmen van leden. Beslissingen worden vastgelegd in programmeercode in zogenaamde “smart contracts”. DAO’s werken ook met behulp van deze “smart contracts”.

Crimineel geld

FACT vermoedt dat Tornado Cash is gebruikt om grootschalige criminele geldstromen te verhullen, die voornamelijk komen uit (online) diefstal van cryptocurrencies (zogenaamde cryptocurrency hacks en scams). Volgens FACT ging Tornado Cash in 2019 online en heeft het sindsdien een omzet van minimaal $7 miljard gegenereerd. Onderzoek wijst uit dat er voor ten minste $ 1 miljard aan cryptocurrency van criminele oorsprong door de service is gegaan. De personen achter deze organisatie worden verondersteld zwaar te hebben geprofiteerd van deze deals.

Op maandag 8 augustus 2022 is Tornado Cash door de Amerikaanse overheid toegevoegd aan de OFAC-sanctielijst. Vrijdagochtend wordt de verdachte voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De onderzoeken worden uitgevoerd door het Functioneel parket.

Strengere witwscontroles

Onder de MiCa worde de witwascontroles flink aangescherpt. Het begint steeds meer te lijken op controles die we al zijn in andere financiële markten. De EU was zelf van plan om alle transacties naar privé wallets te monitoren. Dit ging niet door na felle kritiek over de privacy van de cryptomarkt.

Ook komen er strenge regels in de EU voor stablecoins, populaire dollarequivalenten die de cryptohandel soepel laten verlopen. Die zouden niet aan de bankenregels voldoen en moeten daarom op de schop. Er komt hiermee een vloedgolf aan ingrepen en regels door de toezichthouders. Dit kan zorgen voor een donkere winter in de cryptowereld.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant