Nieuws: Triodos Bank hard aangepakt met aanwijzing van DNB

Opnieuw grijpt De Nederlandse Bank (hierna: DNB) hard in. Dit keer gaat het om Triodos Bank. De bank zou te weinig inspanning leveren om witwassen of het financieren van terrorisme te voorkomen. Voor het einde van het jaar moet de bank de zaken op orde hebben.

Tegen Triodos Bank heeft DNB een van de zwaarste maatregelen ingezet, namelijk de aanwijzing. Instellingen zijn verplicht deze aanwijzing uit te voeren. Een aanwijzing volgt vaak nadat reeds is gewaarschuwd, maar niet of niet tijdig voldoende actie is ondernomen. In de aanwijzing staat wat moet worden veranderd, hoe dat moet worden gedaan en binnen welk termijn.

Eigen constatering

De bank had eerder in 2017 zelf al aangegeven dat de systemen niet op orde waren, die juist het tegengaan van witwassen aan zouden moeten pakken. Triodos Bank was dan ook niet verbaasd toen zij de brief van DNB met aanwijzing ontving.

Systemen om te onderzoeken zijn zwak

De manier waarop momenteel onderzoek wordt gedaan, is te zwak om witwassen te kunnen constateren en aan te pakken. Zo wordt onvoldoende onderzocht wie klanten zijn en wat voor transacties zij verrichten. Zo kan Triodos niet voldoen aan haar plicht goed te onderzoeken en tijdig een melding te maken van verdachte transacties.

Meer ondernemen dan de aanwijzing voorschrijft

Triodos besluit een nieuw bestuurslid aan te stellen die specifiek het risicobeleid gaat aanpakken. Dit is geen onderdeel van de aanwijzing van de DNB, maar een eigen besluit van de bank. Voor het einde van het jaar moeten de zaken op orde zijn.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht van Trouw d.d. 22 maart 2019.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u als particulier een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert en procedeert in zaken tegen financiële dienstverleners.

Heeft u als ondernemer een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert over zekerheden, kredieten, renteswaps en dekkingsgeschillen en procedeert in zaken tegen banken en verzekeraars.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant