Nieuws: Van Lanschot toch in het nadeel gesteld bij boeterentezaken

Online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl is kwaad. Van Lanschot heeft zich volgens hem niet goed opgesteld tegenover de zaken rond de te hoge boeterentes. Kifid veranderde haar mening namelijk. Eerst werd in diverse zaken de bank in het gelijk gesteld, nu de consument. Aangezien de eerdere uitspraken een bindend karakter hebben, kunnen consumenten die eerder in het ongelijk zijn gesteld geen verhaal meer halen. Dit geldt zowel bij het Kifid als bij de rechter.

Bij het berekenen van de boeterente moet de AFM-leidraad in acht worden genomen. Een aantal consumenten was van mening dat er fouten waren gemaakt bij de berekening. Eerder vertelde een klant al ongeveer 10.000 tot 15.000 euro teveel te hebben betaald. Echter, bij het Kifid werd de consument in het ongelijk gesteld.

In augustus 2019 kwam het Kifid toch terug op haar eerdere besluiten. In een vergelijkbare zaak werd namelijk geoordeeld dat Van Lanschot wel degelijk in strijd met de AFM-leidraad de boete had vastgesteld. Echter, de klanten die al een negatief vonnis hebben gekregen, hebben niets aan deze wending.

Van Lanschot is het niet eens met deze wending en gaat tegen de laatste uitspraak in beroep. In maart dit jaar zal hierover een oordeel worden uitgesproken. Een woordvoerder van Van Lanschot kan niet zeggen of de klanten, waarbij het oordeel in hun nadeel uitviel, een terugbetaling kunnen verwachten. Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl heeft daar een hard hoofd in, nu de bedragen wel kunnen oplopen tot in de vele miljoenen.

Klik hier voor het artikel op Amweb.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een vraag over uw hypotheek, restschuld, het verhogen van opslagen of rente? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vraag graag.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant