Nieuws: Verplichtingen in de Wwft zorgen voor problemen bij stichtingen en verenigingen

De verplichtingen in de Wwft hebben nadelige gevolgen voor vrijwilligers bij verenigingen en stichtingen. Het openen van een zakelijke rekening is nagenoeg onmogelijk gemaakt.

WWFT

Nederlandse banken worden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om een gedegen onderzoek uit te voeren naar haar cliënten. Hierbij worden verschillende sectoren strenger gecontroleerd, waaronder trustkantoren, coffeeshops, autohandelaren en nu ook stichtingen en verenigingen. Deze stichtingen en verenigingen ondervinden veel hinder aan deze vergaande klantenonderzoeken.

Rob Groenhart van stichting Geldbelangen ervaart ook problemen met zijn zakelijke rekening. Dit laat hij weten aan De Telegraaf. Onlangs heeft hij een nieuwe penningmeester functie overgenomen van zijn voorganger bij de tennisvereniging. Hij is al maanden bezig om een ​​kaart op zijn naam van de bank te krijgen en is genoodzaakt betalingen te doen op naam van zijn voorganger om door te gaan. Volgens heb is dit heel omslachtig, aangezien er bij de kleine stichtingen heel veel vrijwilligers werken.

Aanwervingsstop

Volgens Lisan Vermeer, advocaat bij BG Legal, is het geen toeval dat het bestuur van de stichting goed op de resultaten van Wwft let. “Stichtingen kunnen in één klap bij de notaris worden opgericht, waarna zij niet meer ter verantwoording hoeft te worden geroepen. Als banken hun verplichtingen niet nakomen, kan DNB ze terechtwijzen en beboeten.”

Afgelopen zomer kondigde ING een aanwervingsstop voor stichtingen en verenigingen. De bank zegt niet in staat te zijn om het vereiste onderzoek uit te voeren. ING verwacht in het eerste kwartaal van 2023 weer klanten in dit gebied te verwelkomen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant