Nieuws: Verzekeraars willen meer bevoegdheden in strijd tegen financiële fraude

Het verbond van verzekeraars wil toegang tot de externe persoonsregisters, zodat ook de verzekeraars beter overzicht hebben om witwaspraktijken tegen te gaan, zo meldt amweb.nl. Sinds de komst van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn verzekeraars verplicht een bijdrage te leveren aan het tegengaan van witwaspraktijken.

Om aan deze verplichting te voldoen willen de verzekeraars dus toegang tot externe persoonsregisters zoals de UBO (ultimate beneficial owner). Dit is een Europees register. De natuurlijke persoon die bij een onderneming of andere rechtspersoon de leiding heeft zou door dit register bekend moeten zijn. Zo kan financiële fraude makkelijker ontdekt worden.

Naast toegang tot de UBO willen verzekeraars ook gebruik kunnen maken van BSN’s. Hiervoor is een wettelijke grondslag nodig, hier zal dus een wet voor gemaakt moeten worden.

Consumenten hebben het recht vergeten te worden. Dit kan volgens de verzekeraars de effectiviteit van de externe registers wegnemen. Wanneer Consumenten worden geweigerd bij een andere verzekeraar, kunnen zij gebruik maken van dit recht en zal het externe register geen nut meer hebben.

Lees hier het hele nieuwsbericht

Financieel Recht Advocaten

Heeft u vragen hierover? Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant