Nieuws: Volksbank loopt risico op ongemerkt meewerken aan witwassen en financiering van terrorisme

Nederlandse banken lopen onnodig risico ongemerkt mee te werken aan witwassen of financiering van terrorisme. Daarbij voldoet de gehele sector niet aan de eisen die zijn neergelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme.

Indien banken signaleren dat sprake is van een risico op witwassen of risico op financiering van terrorisme, worden deze niet vertaald in IT-systemen. Terwijl juist dergelijke systemen transacties kunnen controleren. Tevens worden indicatoren voor fraude nauwelijks onderhouden of getest op bruikbaarheid.

Geen reden voor onderzoek bij geldstroom van 500.000 euro

Opmerkelijk is dat bij een van de banken een geldstroom van 500.000 euro werd gesignaleerd. De bank vond dit geen reden om tot onderzoek over te gaan. Zij was van mening dat de transactie paste binnen het profiel van de betreffende klant (tweedehands autohandelaar).

Aanwijzing van DNB

De Nederlandse bank (hierna: DNB) heeft de Volksbank een aanwijzing gegeven om de controle van transacties beter te monitoren. Na een langere periode van tekortkoming volgt vaak een zware maatregel: de aanwijzing. Onlangs kreeg de bank nog een boete ter hoogte van 500.000 euro, omdat zij zeven verdachte transacties geheel niet had gemeld.

Volksbank in handen van de staat

Volksbank bestaat onder andere uit de SNS, ASN, Regiobank en BLG Wonen en is in handen van de staat. Volksbank heeft zelf gekozen om het nieuws omtrent de aanwijzing aan de dag te leggen. Zij geeft aan zo open en transparant mogelijk te willen zijn. Over het jaar 2016 zijn slechts drie aanwijzingen door de DNB opgelegd.

Extra personeel inzetten om te kunnen voldoen aan eisen

Om te kunnen voldoen aan de eisen die DNB stelt zijn tweeëntwintig externe medewerkers aangenomen die IT-systemen moeten aanpassen. Zo kan de bank verdachte transacties signaleren en melden. Aan het einde van het jaar moet alles op orde zijn. In de eerste helft van het reeds deels gelukt, voor de tweede helft van het jaar dienen nog extra kosten te worden gemaakt.

Lees het volledige nieuwsbericht van Trouw d.d. 25 augustus 2017.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u als particulier een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert en procedeert in zaken tegen financiële dienstverleners.

Heeft u als ondernemer een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert over zekerheden, kredieten, renteswaps en dekkingsgeschillen en procedeert in zaken tegen banken en verzekeraars.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant