Nieuws: Witwascontroles vs. behoud van bankrekeningen

Een hoop bedrijven stappen naar de rechter als de bankrelatie wordt opgezegd door hun bank. Door de strengere aanpak rondom witwaspraktijken komen er steeds meer geschillen over het behouden van bankrekeningen. De ene keer werd de bank in het gelijk gesteld, de andere keer de klant. Financiële instellingen zouden de relaties gemakzuchtig beëindigen. De banken stellen dat zij willen voldoen aan hun verplichtingen en dat zorgvuldig wordt gehandeld.

Banken zijn voorzichtiger geworden nadat de ING in 2018 een schikking trof met het OM voor een bedrag van 775 miljoen euro. De bank had onvoldoende inspanning geleverd voor de witwascontroles. Andere banken hebben personeel geworven die zich bezig gingen houden met het op orde brengen van dossiers en het screenen van nieuwe klanten.

Banken stellen enorm veel vragen aan bedrijven. De vragen gaan onder andere over de aan- deelhouders en herkomst van de gelden van hun eigen bedrijf, maar ook over die van hun zakenpartners, afnemers en leveranciers. Klanten reageren soms niet op de verzoeken of geven aan de informatie niet te willen verschaffen. De bank gaat dan over tot beëindiging van de bankrelatie. Het gaat voornamelijk om klanten die veel tijd en geld kosten, zoals mkb’ers die handeldrijven met het buitenland.

Banken hebben bevestigd dat de afgelopen jaren meer relaties zijn beëindigd, maar geven geen cijfers. De meest voorkomende reden om een relatie te beëindigen houdt verband met fraude. Banken zijn al eens teruggefloten toen te veel informatie werd gevraagd.

Klik hier voor het artikel.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten met banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant