Nieuws: Woekerpolis-uitspraak: Reaal moet fondsbeheerkosten vergoeden

Reaal zette in de polis dat de beheerskosten nul procent bedroegen. Een klant sloot een hypotheekverzekering in 2008 en kocht deze in 2017 af. Bij het afkopen rekende de verzekeraar toch fondsbeheerkosten. De Geschillencommissie van Kifid bepaalde dat de verzekeraar de fondsbeheerkosten moet vergoeden.

In de zaak kan niet worden aangetoond dat de man van Reaal een offerte heeft ontvangen waar voorbeeldkapitalen op stonden vermeld. Die voorbeelden zouden inzicht geven in het effect dat ingehouden kosten hebben op het eindkapitaal. Nu deze offerte nooit is verstrekt, is sprake van schending van de informatieplicht. Toch is niet komen vast te staan dat de schade is geleden, nu niet aannemelijk is dat een andere keuze zou worden gemaakt.

Wel is schade vastgesteld als wordt gekeken naar de fondsbeheerkosten. Hoewel in de offerte stond dat de kosten 0,9% bedroegen, heeft de man hier nooit kennis van kunnen nemen nu dat overzicht in de offerte de man nooit heeft bereikt. Op de polis die de man wel in zijn bezit had, stond vermeld dat nul procent beheerskosten in rekening zouden worden gebracht. De man mocht hierop vertrouwen.

Het financieel nadeel dat de man heeft geleden moet door Reaal worden vergoed.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel recht advocaten

Heeft u een vraag over een beleggingsverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant