Nieuws: Yolt ontvangt PSD2-vergunning

De open banking aanbieder Yolt heeft de PSD2-vergunning ontvangen van de Nederlandsche Bank (DNB). Door deze vergunning kan Yolt een basis leggen voor de uitrol van hun Europese ambities. Met het verkrijgen van de eigen PSD-vergunning zet Yolt een belangrijke stap in de richting van haar missie om nog meer Europese bedrijven de mogelijkheid te bieden open banking diensten optimaal in te zetten.

PSD2

PSD2 is een Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Deze wet is in februari 2019 in Nederland ingevoerd. Het houdt onder andere in dat banken verplicht zijn om derde partijen toegang te geven tot uw betaalrekening als u daar toestemming voor geeft. Derde partijen zijn bedrijven die betaaldiensten aanbieden. Deze bedrijven krijgen alleen toegang tot uw betaalrekening als u daar toestemming voor geeft.

Yolt kan door middel van deze vergunning onafhankelijk open banking activiteiten uitvoeren waaronder, Payment Initiation Services (PIS) en Account Information Services (AIS).

ING

Yolt levert deze diensten als sinds 2018 aan financiële topinstellingen en ambitieuze techbedrijven in heel Europa. Dit konden ze doen omdat ze gebruik maakte van de vergunning van ING. Na een periode van snelle groei, heeft Yolt een eigen DNB-vergunning verkregen, waarmee het open banking-potentieel in de Nederlandse en Europese markt nog verder kan worden benut.

In het begin van het jaar verkreeg Yolt een soortgelijke vergunning van de FCA, de toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk. Daarbij heeft de FCA onlangs de 90-dagen re-authenticatie termijn geschrapt die nodig is voor bedrijven om toegang te krijgen tot rekeninginformatie van klanten, wat de implementatie van open banking ongetwijfeld nog verder zal versnellen.

Passporting

De twee vergunningen samen bieden Yolt nu de ‘passporting’ om in heel Europa open banking diensten aan te kunnen bieden. Als een pan-Europese open banking provider met toonaangevende API-dekking in de grote EU-landen, is Yolt aantrekkelijk voor bedrijven die hun diensten in heel Europa willen uitbreiden.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR/EVR of andere verwijzingsregisters? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant