Uitspraak: ABN blokkeert rekening na melding ongebruikelijke transacties

ABN Amro is niet verplicht het geblokkeerde saldo op de bankrekening van haar klant, een verkoper van telefoonaccessoires, van meer dan € 250.000,- op een Litouwse bankrekening te storten. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter beslist.

Klantenonderzoek

De bank startte een klantenonderzoek nadat ze zich realiseerde dat er in zeer korte tijd zeer ongebruikelijke transacties op deze bankrekening plaatsvonden, die vermoedelijk hebben geleid tot omzetbelasting (carrouselfraude.

De cliënt gaf niet alle gevraagde informatie, maar beëindigde de bankrelatie en vroeg het saldo van de geblokkeerde rekening op. De bank weigerde dit op basis van haar vermoedens van fraude.

Gezien de witwas- en due diligence-verplichtingen van de bank, vinden voorlopige besluitvormers het passend dat de bank vanaf het begin de blokkade op zich neemt. Uiteindelijk beëindigde de klant de relatie met de bank en bemoeide hij zich met het klantonderzoek. De bodemrechter zal zich moeten buigen over de vraag hoe lang banken de bevoegdheid zullen hebben om dergelijke maatregelen te handhaven.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant