Uitspraak: Bank beëindiging vanwege tabaksindustrie: Belangen van ondernemers beschermd

Een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam heeft belangrijke gevolgen voor ondernemers die actief zijn in de tabaksindustrie. De zaak draait om een onderneming die e-sigaretten en truffels verkoopt, en zichzelf presenteert als toonaangevend in onder andere cannabiszaden. De bank van de onderneming, Knab, beëindigde echter de bankrelatie omdat zij geen zaken meer deed met bedrijven in de tabaksindustrie. De rechtbank heeft geoordeeld dat Knab onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de onderneming.

Achtergrond en geschil

De onderneming had een zakelijke bankrekening bij Knab, maar na een aantal jaar beëindigde Knab de bankrelatie vanwege het feit dat zij geen zaken meer doet met bedrijven in de tabaksindustrie. De onderneming voerde verweer tegen deze beslissing, maar Knab honoreerde dit niet. De rechtbank is echter van mening dat Knab de bankrelatie niet had mogen beëindigen omdat zij onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de onderneming.

Belangenafweging en zorgplicht

Volgens de rechtbank heeft een bank in beginsel het recht om zelf te beslissen met wie zij een bankrelatie aangaat. Dit is echter niet onbegrensd, omdat het hebben van een bankrekening essentieel is om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Daarom moet er in sommige gevallen een belangenafweging plaatsvinden. In dit geval was het voor Knab een verhoogde last om aan haar verplichtingen te voldoen vanwege de specifieke klantgroepen die zij heeft uitgesloten.

Echter, de rechtbank oordeelde dat de onderneming redelijkerwijs niet had kunnen begrijpen dat zij niet voldeed aan de acceptatievoorwaarden van Knab. Knab had namelijk haar opzegging gebaseerd op de algemene tabak- en drugs sector, zonder rekening te houden met de specifieke bedrijfsactiviteiten van de onderneming.

Rechtbank beschermt ondernemersbelangen

De rechtbank heeft geoordeeld dat Knab haar zorgplicht heeft geschonden door onvoldoende rekening te houden met de belangen van de onderneming. Daarom heeft de rechtbank Knab bevolen om de bankrelatie met de onderneming voort te zetten. Deze uitspraak biedt bescherming voor ondernemers in de tabaksindustrie en benadrukt dat een bank een zorgvuldige afweging moet maken bij het beëindigen van een bankrelatie.

Contacteer onze advocaten voor deskundig advies

Als ondernemer is het van groot belang om op de hoogte te zijn van uw rechten en de verplichtingen van uw bank. Mocht u geconfronteerd worden met een vergelijkbare situatie waarin uw bank overweegt om uw bankrelatie te beëindigen, dan is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Neem vandaag nog contact op met een van onze advocaten van Financieel Recht Advocaten.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant