Uitspraak: Flatex-DeGiro krijgt een boete opgelegd voor het onvoldoende handhaven van Wwft-verplichtingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van € 2.7 miljoen opgelegd aan Flatex-DeGiro. De boete zou zijn opgelegd omdat de toezichthouder heeft geconstateerd dat de broker toezichtregels zou hebben overtreden en ‘ongebruikelijke transacties’ te laat zou hebben gemeld.

Aanleiding

Volgens het Financieele Dagblad zouden transacties uit eind 2019 de aanleiding zijn van deze jarenlang durende zaak. Dit was nog voor de overname van het Nederlandse DeGiro door het Duitse Flatex. Uit de transacties van 2019 is gebleken dat ‘enkele tientallen’ ongebruikelijke transacties werden niet op tijd gemeld bij de Nederlandse toezichthouders. Volgens standaard procedure moeten deze transacties binnen drie maanden gemeld worden bij de Autoriteit Financiële Markten, maar volgens een betrokkene zou dit pas na negen maanden zijn gebeurd.

Een groot deel van de ongebruikelijke transacties vond plaats rond eind 2019, dit is niet toevallig. Het laat duidelijk zien dat vermogensbelasting kan worden ontweken of zelfs worden ontdoken. Klanten kunnen voor het einde van het jaar hun gehele effectenrekeningen legen zodat hierover geen belasting geheven kan worden. Volgens de betrokkene moet de financiële instelling melding maken als een klant net voor het einde van het jaar zijn rekening leeghaalt, en deze weer bijgevuld in het begin van het volgende jaar. Dit is volgens deze betrokkenen veel te laat gebeurd.

Onvoldoende inspanning Wwft-verplichtingen

De Autoriteit Financiële Markten startte in 2020 een onderzoek naar de broker. Hierbij werd geconstateerd dat de ongebruikelijke transacties te laat werden gemeld bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Volgens de AFM zou DeGiro-Flatex zich onvoldoende hebben gehouden aan de verplichtingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze misstanden werden door de toezichthouder gemeld aan de online broker in augustus 2021.

De Nederlandse toezichthouder heeft de Duitse-Nederlandse broker al eerder berispt. Niet lang geleden deelde de AFM al boetes uit van in totaal € 300.000,-. De broker zou achterstanden hebben in haar organisatie en het bestuur. Het ging vooral om beleggingen van klantgelden in ongekwalificeerde geldmarktfondsen en het overtreden van verschillende reglementen op het gebied van risicomanagement.

Gunstige wetgeving

DeGiro werd in december 2019 overgekocht door het Duitse Flatex voor een bedrag van €321.3 miljoen. Rond de overname had DeGiro al jarenlang aanvaringen met de Nederlandse toezichthouders. Pas in het voorjaar van 2021 gaf De Nederlandsche Bank toestemming en was de overname formeel afgerond. Kort na de afronding van de overname werd een groot deel van het Nederlandse managementteam ontslagen.

Ook werd het hoofdkantoor van de broker verplaatst van Amsterdam naar Frankfurt. dit zorgde ervoor dat dat de AFM geen jurisdictie meer had, maar dat dit zou vallen onder de Duitse financiële waakhond BaFin. Dit zou voor de broker een stuk gunstiger zijn, omdat de wetgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering een stuk milder is.

Oud-eigenaren draaien voor de kosten op

Het is nog niet duidelijk wie voor deze miljoenenboete moet opdraaien. Het huidige management van Flatex geeft geen gehoor aan de vragen van het FD. Wel heeft een woordvoerder van de broker in eerdere mails verklaard dat het bedrijf geen ‘materiële invloed verwacht van mogelijke boetes’ op het bedrijfsresultaat. ‘Dit na juridische toetsing van de feiten en de gegeven vrijstellingen en garanties in de aankoopovereenkomst van DeGiro BV.’

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de oud-eigenaren verantwoordelijk zijn, en dat de boete verekent kan gaan worden met de honderde miljoenen euros die zijn verdiend met de verkoop van DeGiro.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant