Uitspraak: Mijn crypto exchange stelt vragen

In Nederland vallen crypto partijen die diensten aanbieden met betrekking tot het wisselen tussen crypto-activa en fiduciair valuta (euro’s), en aanbieders van wallets (bewaarportemonnees) onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Dit betekent dat crypto exchanges zoals Bitvavo, Bitcoinmeester, Bitonic, eToro (en meer) zijn gemaakt tot zogenoemde ‘’poortwachters’’. De gedachte is dat deze poortwachters de integriteit en toegang tot het financiële systeem bewaken door toezicht te houden op witwassen en andere vormen van financieel economische criminaliteit. Crypto exchanges waren in 2021 goed voor ruim 24% van het totaal aantal meldingen aan de Financial Intelligence Unit. De financial Intelligence Unit is onderdeel van de nationale politie.

Klantonderzoek

Wanneer u bij een crypto exchange klant wil worden zullen zij verlangen dat u zich kunt identificeren. Naast de identificatie vooraf, van u als persoon, is de crypto exchange verplicht om een doorlopend klantonderzoek naar u te doen. Dit doorlopende klantonderzoek ziet vaak op bepaalde transacties, de zogenoemde ‘’ongebruikelijke transacties’’, die u doet naar-of op het cryptoplatform. Dit wordt ook wel transactiemonitoring genoemd. Met betrekking tot deze ongebruikelijke transacties kan het zo zijn dat uw crypto exchange u dan vragen stelt zoals: ‘’kunt u aangeven wat de herkomst is van geld X’’ en of u dat met stukken kunt onderbouwen, of bijvoorbeeld ‘’kunt u onderbouwen wat de tegenprestatie is van transactie X’’.

Melding bij de Financial Intelligence Unit

Wanneer u antwoord geeft op deze vragen, maar uw crypto exchange vraagtekens blijft houden bij de legitimiteit van uw antwoord, kunnen zij besluiten om melding van u te maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Van deze melding wordt u niet geïnformeerd. De FIU kan besluiten om deze melding vervolgens door te zetten naar de politie of bijvoorbeeld de FIOD. Hoe, en in welke mate u dus informatie verstrekt aan een crypto exchange, met betrekking tot deze ongebruikelijke transacties, is een belangrijke factor in de vraag of u (onterecht) in het vizier komt van opsporingsinstanties.

Financieel Recht Advocaten

Ontvangt u vragen van uw cryptoplatform? Bent u het niet eens met de vraag? Of vindt u dat u genoeg uitleg heeft gegeven? Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring op het gebied van Wwft. Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant