Nieuws: Crypto platformen introduceren ‘TRUST’

De acceptatie van cryptocurrencies wordt met de dag groter. Ook financiële instellingen erkennen dit. Alleen moet de sector de bijbehorende regelgeving nog implementeren. Daarom hebben verschillende crypto platformen de handen in een geslagen om een systeem te creëren die zal voldoen aan de privacy- en anti witwasregels.

Voldoen aan huidige wetgeving

Bedrijven als Coinbase, Robinhood en Bittrex hebben aangekondigd dat ze een gezamenlijk plan zullen ontwikkelen om te voldoen aan de huidige wetgeving. Het zal voornamelijk gaan over privacy en anti witwassen. Deze nieuwe regels zijn onlangs gepubliceerd door de Financial Action Task Force (FATF). Deze instantie zet zich in voor de bestrijding tegen witwassen en terrorismefinanciering.

De regels van de FATF hebben betrekking op de zogenaamde ‘Travel Rule’. Deze verplicht verplicht financiële instellingen om informatie te verzamelen over de afzender (en ontvanger) van transacties met een waarde van meer dan $ 3.000 tussen financiële instellingen. Soortgelijke regels bestaan al bij banken. De FATF heeft vorig jaar bekend gemaakt dat ook crypto platformen moeten voldoen aan deze reisregels.

TRUST

Crypto platformen hebben gewerkt aan een plan om aan de eisen van de FATF te voldoen. Zo is de ‘TRUST’ ontstaan. TRUST staat voor ‘Travel Rule Universal Solution Technology’. Het bestaat uit een reeks regelingen die de naleving garanderen en de privacy van de klant beschermen.

TRUST verplicht alle aangesloten platformen met name om end-to-end-codering te gebruiken bij het verzenden van gegevens naar elkaar. Zo zal de data die wordt verstuurd tussen zender en ontvanger worden versleuteld. Hierdoor kunnen alleen de partijen die communiceren de data inzien. Ook mag klantinformatie nooit opgeslagen worden op een manier die kwetsbaar kan zijn voor aanvallen van derden. Het stelt ook een reeks minimale beveiliging praktijken vast.

Meer bedrijven volgen

Voor de ontwikkelingen van het TRUST voorstel hebben crypto platformen contact opgenomen met FinCen. FinCen is de eenheid van het ministerie van Financiën die zich bezighoudt met financiële misdrijven. Volgens de topadvocaat van Coinbase, Paul Grewal, zal deze oplossing weldegelijk kunnen werken, als het gaat om communicatie tussen TRUST-leden. Ook verwacht Grewal dat meer bedrijven in de sector zich de komende maand bij hun zullen voegen. Er zijn enkele opmerkelijke afwezigheden in de lijst van TRUST-leden, waaronder crypto-exchange FTX en Binance. Volgens Grewal zal de vraag of crypto transacties tussen TRUST- en niet-TRUST-leden voldoen aan de Travel Rule in de loop van de tijd worden opgelost.

Problemen met DeFI

Een ander groot onopgelost probleem is hoe entiteiten binnen het domein van DeFi (Decentralized Finance) kunnen voldoen aan de Travel Rule. In het bijzonder valt nog te bezien hoe gedecentraliseerde protocollen en wallets de vereiste reis regelinformatie zullen verzamelen. Grewal erkende dat dergelijke vragen verre van opgelost zijn, maar zei dat TRUST een belangrijke eerste stap vertegenwoordigt.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant