Uitspraak: Cliënt wegens boekhouder in staat om fraude te plegen voor 2,5 miljoen euro

Een boekhouder heeft jarenlang onjuiste aangiften omzetbelasting heeft ingediend. In de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 oktober 2017 zijn opzettelijk 91 aangiften onjuist ingediend. Hierdoor heeft een cliënt 2,5 miljoen euro te weinig aan omzetbelasting betaald. De boekhouder wordt aansprakelijk gesteld voor het medeplegen van belastingfraude. De boekhouder heeft de cliënt in staat gesteld om fraude te plegen.

In beginsel zou een gevangenisstraf van een aantal jaar een passende straf lijken. Toch vindt de rechtbank van niet. Het is niet passend om naar het benadelingsbedrag van 2,5 miljoen euro te kijken. Het is immers niet gebleken dat de boekhouder op de hoogte was van de exacte omvang van de fraude. Ook was de boekhouder niet de initiatiefnemer: hij was een ondergeschikte en ondervond zelf geen financieel voordeel van de fraude. Ook heeft de boekhouder bij de onderzoeken openheid van zaken gegeven.

De boekhouder heeft een rol gespeeld bij de fraude toen hij in de proeftijd liep van een veroordeling voor het plegen van verduistering in dienstbetrekking. Dit is voor de rechtbank een factor voor een strafverzwaring. De boekhouder moet zich bewust zijn geweest van zijn verwijtbare handelen.

De rechtbank heeft de boekhouder een voorwaardelijke celstraf, een taakstraf en een beroepsverbod van 5 jaar opgelegd. Dit moet de man ervan weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een probleem met uw accountant of boekhouder? Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Samen onderzoeken we de mogelijkheden om de accountant, boekhouder of het crowdfundingplatform aansprakelijk te stellen tot het betalen van schadevergoeding.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant