Uitspraak: Bank mocht relatie beëindigen ondanks onjuist adres

Consument had meerdere rekeningen bij de bank. Op de bankrelatie waren onder andere de Algemene Bankvoorwaarden van toepassing. Consument was tot begin 2019 woonachtig in Thailand. De bank heeft op 5 juli 2018 een brief gestuurd naar het adres in Thailand.

Omdat consument niet in de EU woonachtig was heeft de bank de bancaire relatie beëindigd. Wel is door de bank meerdere keren een brief gestuurd, maar een reactie van consument bleef uit. Consument was wel daadwerkelijk verhuisd naar Nederland. Echter, heeft hij nooit een adreswijziging doorgevoerd.

De bank heeft op 1 maart 2019 de beëindiging in gang gezet. Op 8 maart 2019 is er contact geweest met de bank. Consument was het er niet mee eens dat rekening zonder zijn toestemming en medeweten zijn beëindigd. Consument wijst erop dat hij de brieven nooit heeft ontvangen omdat hij sinds 2019 in Nederland woonde. De bank heeft aangegeven dat, na een adreswijziging, de rekeningen deels heropend konden worden.

Klacht

Consument vordert dat alle rekeningen die hij voorheen had, worden heropend. De bank stelt zich op het standpunt dat de beëindiging rechtsgeldig was en dat het beschikbare krediet daarnaast ook sinds 2012 niet meer was gebruikt.

Overwegingen

Op grond van artikel 35 van de Algemene Bankvoorwaarden is de Bank bevoegd om de bancaire relatie op te zeggen. Toestemming is geen vereiste. De bank heeft moeite gedaan om consument te informeren, nu zes brieven zijn verstuurd.

Op grond van artikel 14 van de Algemene Bankvoorwaarden was Consument verplicht om zijn adreswijziging aan de Bank door te geven. Dat de consument dit niet heeft gedaan, kan de bank niet worden toegerekend.

Wel had de bank, toen zij bekend was met het feit dat consument in Nederland woonde, er alles aan moeten doen om de oude situatie te herstellen.

Oordeel

De commissie is van oordeel dat het de bank niet aangerekend kan worden dat zij dacht dat consument in Thailand woonde. Onder die informatie mocht de bank de relatie beëindigen. De vordering van consument wordt afgewezen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant