Uitspraak: Beslagkosten zijn niet omschreven en zijn daardoor oneerlijk

X heeft een betaalrekening bij ING. Op enig moment wordt beslag gelegd op de rekening. Door de afhandeling daarvan is X in het rood komen te staan. Op het moment van beslag stond er ruim 750 euro op de rekening. ING heeft voor een afhandeling van een derdenbeslag 100 euro in rekening gebracht aan X. Dit bedrag is in de algemene voorwaarden opgenomen. ING heeft op enig moment ruim 850 euro afgeschreven ten behoeve van het derdenbeslag. X heeft geweigerd het bedrag te betalen.

Vordering

ING wil dat het saldo wordt aangevuld. In het gevorderde bedrag is ook 100 euro aan beslagkosten verwerkt.

Beoordeling kantonrechter

De rechtbank heeft het beding getoetst aan de richtlijnen voor oneerlijke bedingen in overeenkomsten met consumenten. ING had niet gespecificeerd waarvoor het bedrag van 100 euro in rekening was gebracht, waardoor de rechtbank oordeelde dat het beding oneerlijk was. Het was immers niet duidelijk welke kosten zijn gemaakt voor het beslag. Het beding wordt vernietigd. De vordering ter hoogte van 100 euro wordt afgewezen. Wel moet X de ruim 750 euro betalen. ING heeft de vordering later gewijzigd naar 500 euro. De vordering is tot 500 euro toewijsbaar. Dit bedrag wordt vermeerderd met de wettelijke rente.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant