Uitspraak: Boete op extra aflossing als truc

Een consument had zijn maximale ruimte om vrij af te lossen al gebruikt. Om zijn vermogen rooskleuriger weer te geven besloot de man op 30 december 37.500 euro over te boeken naar de bank. In de omschrijving nam de consument op of de verwerking op 1 januari 2020 kon worden gesteld. Het is de bank niet gelukt om aan dit verzoek te voldoen. De bank besloot een aflosboete van 1684 euro op te leggen.

Extra overboekingen lopen bij de bank geautomatiseerd. Niemand had dus de onderwerp-regel gelezen. Op de site van de bank stond dat in januari een bevestiging zou worden verstuurd met een nieuw saldo en maandbedrag. De consument geeft aan dat hij erop vertrouwde dat de verwerking in januari zou worden verwerkt.

De bank stelt zich op het standpunt dat zij nergens hebben gecommuniceerd over het feit dat een onderwerp-regel gebruikt kan worden voor dergelijke aanwijzingen. In 2019 deed consument al aflossingen die reeds waren verwerkt op de dag van overboeking. Consument zou volgens de bank ook twee dagen later de overboeking kunnen doen.

Klacht

De consument vordert dat de bank een schadebedrag betaald en haar website verduidelijkt. Consument is het niet eens met de aflosboete die werd opgelegd.

Oordeel

Het Kifid acht de aflosboete terecht. Consument heeft niet kunnen verklaren waarom de overboeking op 30 december werd verricht en niet twee dagen later. Hierdoor heeft consument het risico gelopen dat de opdracht voor de jaarovergang werd verwerkt. Het Kifid is niet van mening dat de informatie op de website niet goed de werkelijkheid weergeeft. Deze hoeft dan ook niet te worden aangepast.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wanneer uw bank optreedt als aanbieder van een financieel product, dient hij u te informeren over de wezenlijke kenmerken en de bijzondere risico’s van dit product. Als het product uw financiële draagkracht te boven gaat, moet de bank het product ontraden. Bij het aanbieden van complexe financiële producten is de bank verplicht om u een financiële bijsluiter aan te bieden. Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant