Uitspraak: ABN beging geen OD

Eiseressen (A en B) zijn actieve beleggers. Zij hebben bij de ABN een overeenkomst gesloten op basis van een execution only. Eiseressen houden in 2014 onder andere aandelen in Imtech. In oktober dat jaar vindt er bij Imtech een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders plaats. In deze vergadering wordt ingestemd met een tweede claimemissie. Met deze emissie moet er 600 miljoen euro worden opgehaald om onder andere schulden te reduceren.

ABN heeft de rol van één van de zogenoemde ‘Underwriters’. Van een ‘Underwriter’ wordt verwacht dat zij onder bepaalde voorwaarden de nieuw uit te geven aandelen afneemt voor het gedeelte dat de inschrijfrechten niet gebruikt worden. ABN is ook een van de financiers van Imtech. Op 8 oktober 2014 heeft Imtech een prospectus gepubliceerd in het kader van de tweede claimemissie.

ABN heeft op 9 oktober eiseressen geïnformeerd. ABN geeft de mogelijkheden aan die eiseressen hebben. Ze kunnen het volgende doen: niets, inschrijven op nieuwe aandelen of inschrijfrechten kopen of verkopen. Indien wordt gekozen voor inschrijven, dan moet dat voor 22 oktober 2014.

A heeft gedurende de inschrijfperiode aandelen gekocht en verkocht en inschrijfrechten gekocht en verkocht. B heeft de aandelen verkocht en inschrijfrechten bijgekocht, maar niet gebruikt. Na de inschrijfperiode hebben de ‘Underwriters’ 47,6% van de nieuw uit te geven aandelen verworven. Imtech is op 13 augustus 2015 failliet verklaard.

Vordering

Eiseressen vorderen een schadevergoeding van ABN wegens een onrechtmatige daad. ABN zou de indruk hebben gewekt dat het goed kwam met Imtech.

Beoordeling

ABN heeft niet onrechtmatig gehandeld. Er is geen misleidende prospectus en ook is niet op een andere wijze onrechtmatig gehandeld. In de prospectus is helder uiteengezet dat er bijzondere risico’s zijn verbonden aan investeren in Imtech. Ook staat vermeld dat verwezenlijking van een klein risico al een faillissement kan betekenen. Het is duidelijk/ had duidelijk moeten zijn dat ABN een eigen belang had en deze ook in het kader van claimemissie mocht nastreven.

Omdat sprake is van een execution only, heeft de bank in dit geval geen (bijzondere) waarschuwingsplicht. Ook is geen sprake van een dusdanig gecompliceerd product met grote risico’s. De vorderingen van eiseressen worden afgewezen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij een conflict met uw tussenpersoon of financieel adviseur bijvoorbeeld omtrent beleggen? Neem dan nu contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant