Uitspraak: Betaalt consument voor foutief vermeld rentetarief?

Een stel wil een hypotheek afsluiten, betreffende een aflossingsvrije lening van minder dan 60% van de marktwaarde en een overbruggingskrediet. De hypotheekverstrekker doet een aanbod: een aflossingsvrije hypotheek tegen 2,35% voor 20 jaar vast.

Wanneer de rente gaat dalen, dan geldt de actuele rente. De man gaat hiermee akkoord en de hypotheekakte wordt op 16 september gepasseerd. Op die dag vermeld de website van de hypotheekverstrekker een percentage van 1,84 voor leningen onder de 60% van de woningwaarde.

Wanneer een maand later een overzicht met betaalafspraken wordt verstuurd staat daarin 1,94% vermeld. De man geeft aan dat dit percentage niet overeenkomt met hetgeen op de site was vermeld. De hypotheekverstrekker geeft aan dat het om een fout gaat.

De klant vordert bij de commissie een verlaging van de rente. Daarbij stelt de klant dat hij niet kon weten dat het een fout betrof en de fout voor rekening voor de hypotheekverstrekker moet komen. De man geeft ook aan dat de disclaimer op de site niet beschikbaar was, dus dat hier ook geen beroep aan kan worden gedaan.

De commissie geeft aan dat de hypotheekverstrekker in beginsel gehouden is aan de opgave die was gedaan, ook als dit een fout betreft. Dit kan anders zijn als de klant door omstandigheden moet twijfelen aan de juistheid. Echter, de klant mocht op de vermelde informatie op de website vertrouwen.

De commissie komt tot het oordeel dat het lagere tarief verkeerd op de website stond. Echter, dat dit tarief fout was kon de consument niet weten. De hypotheekverstrekker moet alsnog het lagere rentetarief hanteren.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een vraag over uw hypotheek, restschuld, het verhogen van opslagen of rente? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vraag graag.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant