Uitspraak: Bankrelatie met Viruswaarheid moet tijdelijk gecontinueerd blijven

Begin 2020 heeft X de stichting DancaMundo opgericht. Er wordt een zakelijke rekening geopend bij de ING. Het doel van DancaMundo is het organiseren van dansreizen. Op enig moment heeft X ook Viruswaarheid opgericht. In dat kader komen er op de rekening van DancaMundo donaties binnen die bedoeld zijn voor Viruswaarheid. X heeft verzocht om de bankrekening om te zetten naar Viruswaarheid. Later is een zakelijke rekening aangevraagd voor Viruswaarheid.

Er moet in het kader van de Wft een vragenlijst door X worden ingevuld. In augustus 2020 heeft X deze vragenlijst teruggestuurd. In de tussentijds is wel een lening van 50.000 euro op basis van een overeenkomst van geldlening verstrekt. X heeft deze overeenkomst als enig bestuurder ondertekend. Een rechtspersoon die in de Verenigde Emiraten is gevestigd, stelt zich garant voor terugbetaling van deze lening.

Eind juli 2020 wordt 50.000 euro overgeboekt naar persoon B in Spanje. ING heeft in september 2020 vragen gesteld over de donaties en de overboeking. In oktober 2020 wordt Viruswaarheid ontbonden. In november dat jaar heeft de bank de relatie opgezegd. De bank stelt geen vertrouwen meer te hebben in Viruswaarheid. Ook de zakelijke- en privérekeningen van X worden opgezegd.

Oordeel voorzieningenrechter

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter moet de ING de bankrelatie met Viruswaarheid tijdelijk in stand houden. Het belang van Viruswaarheid weegt zwaarder dan het belang van de ING bij opzegging. Volgens de voorzieningenrechter zijn er bij een aantal overeenkomsten en het gebruik van donatiegelden vraagtekens te plaatsen, maar is er nog geen concrete aanwijzing van witwassen of andere criminele activiteiten. Daarom moet de bank de bankrelatie met Viruswaarheid voor een periode van vier maanden continueren op straffe van een dwangsom.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot de beëindiging van de kredietrelatie? Neem dan nu contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant