Uitspraak: Op last van de rechter overboekingen doen naar de klant

Banco del Orinoco heeft een bankrelatie met Route 66. Route 66 poogt sinds mei 2017 om een overboeking te laten uitvoeren vanaf haar rekening bij BdO naar een rekening bij de Wells Fargo Bank in de Verenigde Staten. BdO wil de transactie niet uitvoeren. Daarom wil Route 66 de relatie met BdO beëindigen. Route 66 probeert ook het saldo op haar rekeningen overgemaakt te krijgen naar haar bankrekening bij Wells Fargo Bank in de Verenigde Staten.

Geschil

In een kort geding vordert Route 66 dat aan haar een bedrag van USD 375.388,36 wordt betaald. Route 66 stelt dat BdO geen geldige reden heeft om de overboeking niet uit te voeren. Dit zou volgens Route 66 leiden tot een wanprestatie/onrechtmatige daad.

BdO voert echter aan dat de dat de termijndeposito’s niet rechtsgeldig zijn opgezegd. Ook stelt BdO zich op het standpunt dat zij niet in staat is om de overboeking uit te voeren omdat Wells Fargo de betaling niet wil verwerken omdat het een buitensporige en ongebruikelijke geldoverdracht zou betreffen.

Beoordeling

Het staat vast dat BdO geen uitvoering heeft gegeven aan het verzoek van Route 66 om een overboeking te doen. De bankrelatie mocht worden opgezegd, aangezien de BdO geen grond had aangevoerd om de overboeking niet uit voeren. Door de opzegging worden alle betrokken producten beëindigd. Het gaat om het overboeken van verbonden tegoeden. BdO heeft niet onderbouwd waarom zij het betalingsverzoek niet heeft verwerkt. Ook is niet aangetoond dat BdO door Wells Fargo in betalingsonmacht is gekomen. BdO moet overgaan tot betaling aan Route 66. Het gaat om een bedrag van USD 375.388,36, vermeerderd met de wettelijke rente.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft de bank uw hypotheek of lening opgezegd en wilt u graag weten of dat zomaar kan? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant