Uitspraak: Kifid-uitspraak door rechter vernietigd

Sinds 2013 was de Renault Mégane verzekerd bij Nh1816. De exacte datum is niets bekend geworden. Op 6 mei heeft de verzekeraar een brief verstuurd met daarin de mededeling dat de premie-incasso voor de auto was mislukt. Het geld zou binnen 45 dagen na de factuur binnen moeten zijn om de dekking te kunnen behouden. Op 30 mei wordt wederom een brief verzonden met de mededeling dat binnen 14 dagen de premie moet zijn voldaan.

Ook voor de nieuwe maandpremie wordt hetzelfde proces gevolgd. Op 31 mei wordt de eerste aanmaning verstuurd en op 1 juli een brief met verzoek tot betaling binnen 14 dagen. Op 15 juni 2013 ontstaat een botsing met een andere auto, waarbij schade ontstaat van 4.710 euro. Nh1816 betaalt de schade aan het slachtoffer, maar wil de schade op de klant verhalen.

Bij het Kifid wordt de verzekeraar in het gelijk gesteld. Het Kifid is van mening dat de dekking ophield te bestaan toen de klant niet binnen veertien dagen na de aanmaning de premie niet had betaald. Echter, de uitspraak was niet bindend.

Vervolgens komt de zaak bij de rechtbank. De rechtbank was het niet eens met de uitspraak van het Kifid. Het was niet duidelijk of de aanmaning betrekking had op de eerste premie of de vervolg premie. Omdat Nh1816 is overgegaan op uitkering, gaat de rechter er vanuit dat het ging om de vervolgpremie. Wanneer het om de eerste premie zou gaan en deze niet werd betaald, zou er geen verzekeringsovereenkomst tot stand zijn gekomen.

Daarnaast heeft de verzekeraar de bevoegdheid niet om de dekking zomaar te laten vervallen. Daarnaast voldoen de brieven die Nh1816 stuurde niet aan de vereisten. De brieven hebben er dus niet voor kunnen zorgen dat de dekking verviel. Ook de vervolgaanmaningen voldoen niet aan de eisen. De vordering van de verzekeraar wordt afgewezen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook een geschil met of een klacht over uw verzekeraar? Wordt de uitkering op uw verzekering ten onrechte ingehouden? Neem dan gerust contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant