Uitspraak: Univé moet betalen voor ‘niet gedekte spontane breuk’

Klant is verzekerde bij Univé. Zij heeft een particuliere woonverzekering met allriskdekking. In de polis staat dat alle schade wordt vergoed als sprake is van schade aan en in de woning door een plotseling en onverwacht voorval.

Op 12 december 2019 is de glazen schuifdeur van de haard gebroken toen de man de deur naar beneden schoof. De klant wist niet exact wat de oorzaak van de ruitbreuk was. De klant claimde de schade bij de verzekeraar middels het schadeformulier. De verzekeraar stelde aan de hand van een telefoongesprek met de klant vast dat sprake was van spontane breuk, wat niet onder de dekking viel. De klant moest de schade van 379 euro zelf betalen. Dat zijn de kosten voor het plaatsen van een nieuwe ruit voor de open haard. De klant was het hier niet mee eens. Volgens de klant had de medewerker aan de telefoon de woorden ‘spontaan’ in zijn mond gelegd. De klant heeft aangegeven terug te willen komen op de verklaring, omdat hij zelf niet heeft gezien wat er precies is gebeurd.

De verzekeraar besluit de claim niet in behandeling te nemen. Dit is vreemd gezien het feit dat de medewerker die de ruit heeft vervangen heeft verklaard dat de oorzaak van de breuk van buitenaf is gekomen. Meneer besluit om naar de geschillencommissie te stappen.

Oordeel Kifid

Ondanks dat de verzekeraar weigerde de schade te vergoeden heeft de commissie geoordeeld dat zij toch opdraaien voor deze schade. De verklaring van de persoon die de ruit heeft vervangen is voldoende om aan te tonen dat Univé de schade moet vergoeden. Uit de voorwaarden blijkt immers niet dat de consument zelf de gebeurtenis moet waarnemen. Dat Consument tijdens het gesprek het woord spontaan zou hebben gebruikt, doet niet af aan de verklaring. De Commissie wijst de vordering toe.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht advocaten

Heeft u ook een geschil met of een klacht over uw verzekeraar? Wordt de uitkering op uw verzekering ten onrechte ingehouden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant