Uitspraak: ASR moet alsnog aanrijdingsschade vergoeden

Een automobilist heeft in 2018 een aanrijding gehad. Toen de automobilist een wegversmalling naderde met twee snelheidsbeperkende opstakels, ging het mis. Tussen de twee obstakels bestaat de mogelijkheid om tegenmoetkomend verkeer voorrang te verlenen. De automobilist maakte hier dan ook gebruik van. Echter, de tegenligger gaf voorrang aan de automobilist. De automobilist wilde de voorrang nemen en besloot links uit te wijken om het obstakel te vermijden. Door deze manoeuvre werd hij aangereden door een verzekerde van ASR die te hard reed. De schade die ontstond werd begroot op 800 euro.

De verzekerde van ASR stelde zich op het standpunt dat de automobilist een bijzondere verrichting uitvoerde, namelijk het wisselen van rijstrook.

ASR was met de verzekeraar van de tegenpartij tot een akkoord gekomen met betrekking tot de aansprakelijkheid. De ASR verzekerde zou voor een kwart de schade moeten vergoeden, de ander voor driekwart.

Echter, de aangereden man was het niet eens met de verdeling van de aansprakelijkheid en besloot naar de geschillencommissie te gaan. Aan de hand van dashcambeelden heeft de automobilist kunnen aantonen wat er was gebeurd. Hij vordert een bedrag van 1800 euro: 800 euro voor de schade en 1000 euro voor het verval van de no claim-korting.

Het Kifid kwam tot het oordeel dat het niet ging om wisseling van rijstrook en dus niet gesproken kan worden van een bijzondere verrichting. Het Kifid heeft besloten dat ASR alsnog de volledige schade moet vergoeden aan automobilist.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook een geschil met of een klacht over uw verzekeraar? Wordt de uitkering op uw verzekering ten onrechte ingehouden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant