Uitspraak: Verzekeraar weigerde dekking voor verkeerd aangesloten terrashaard

In 2017 heeft een man een kachel door een achterneef laten aanleggen. Deze achterneef had een klusbedrijf. Met een dubbelwandige RVS roofafvoer was hij er vanuit gegaan dat de aanleg in orde was. De verzekerde zag vanuit zijn tuin een rode gloed. De veranda had vlamgevat, nadat de terrashaard was aangestoken.

De verzekeraar wijst de schadeclaim af. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 10 centimeter afstand zat tussen de houten wand van de schuur en de houtkachel. De montagehandleiding schreef ongeveer 65 centimeter voor. De kachel stond te dicht op de brandbare rabatdelen van de schuur. Er was geen brandwerende voorziening gemaakt. Ook andere experts die worden ingeschakeld komen tot eenzelfde conclusie. De verzekerde heeft vervolgens een contra-expert ingeschakeld. Echter, het oordeel is niet in het vonnis van de rechtbank opgenomen. Wel is opgenomen dat de man opwerpt dat de brand door andere oorzaken kan zijn ontstaan.

De klacht

Eiser heeft gevorderd, voor zover wettelijk mogelijk uitvoerbaar bij voorraad, om:

  • Voor recht te verklaren dat National Academic en onder de inboedelpolis dekking dient te verlenen voor de brandschade van 3 januari 2019 en gehouden is de schade conform polis te vergoeden, zulks te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 12 februari 2019 tot aan de dag der algehele voldoening;
  • National Academic te veroordelen aan eisers tegen behoorlijk bewijs van kwijting te vergoeden de buitengerechtelijke kosten van € 4.101,90, te vermeerderen met de wettelijke rente;
  • National Academic te veroordelen in de kosten van deze procedure, alsmede in de nakosten.
Oordeel

De rechtbank was van oordeel dat de afwijzing van de dekking terecht was, nu sprake is van een merkelijke schuld. Het maakt daarbij niet uit dat de verzekerde schuld neerlegt bij de achterneef. Dit zou alleen een rol kunnen spelen bij de aansprakelijk van de achterneef jegens verzekerde maar niet tot uitkering onder de verzekering. De schade hoeft dus niet door de verzekeraar te worden betaald.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een dekkingsgeschil of ander conflict over de zorgplicht van uw verzekeraar of assurantiepersoon? Neem dan contact op met de gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Zij staan u graag te woord.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant