Uitspraak: Verzekerde deed onvoldoende om diefstal te voorkomen

Consument heeft zich bij Allianz verzekerd. Ze heeft een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Verzekerde heeft haar auto in Italië geparkeerd. De bagage werd uit de auto gestolen. Echter, Allianz wil niet overgaan tot betaling van de schade.

In de voorwaarden van de verzekering was helder opgenomen dat de bagage niet was gedekt als de verzekerde niet voldoende voorzichtig was geweest. Er moet dus actief worden voorkomen dat diefstal, verlies, vermissing of beschadiging plaatsvindt. Wanneer de spullen van buitenaf zichtbaar zijn, gaat de verzekeraar niet over tot vergoeding.

De vrouw kan zich niet vinden in het besluit van de verzekeraar. Volgens haar heeft ze voldoende gedaan om de diefstal te voorkomen. Ze had de bagage afgedekt met handdoeken en de auto had getint glas. In haar ogen was dit voldoende. De vrouw had de auto op een parkeerplaats gezet, aangezien zij nog niet bij haar vakantieverblijf terecht kon. Nadat zij terugkwam bij de auto bleek de bagage te zijn gestolen.

Uit onderzoek is gebleken dat de bagage niet was afgedekt met een rolhoes en dat de bagage van buitenaf zichtbaar was. Het getinte glas heeft de bagage niet voldoende doen verbergen. De vrouw heeft dit erkend. Ondanks de erkenning, bleef de verzekerde bij het standpunt dat de verzekeraar de schade van ruim vijf mille moest vergoeden.

De verzekeraar is het niet eens met de stelling van verzekerde. Een handdoek kan de contouren van de bagage niet afdoende afdekken. De contouren blijven, zeker van dichtbij, goed zichtbaar.

Oordeel Kifid

De verzekerde heeft verklaard dat de bagage zichtbaar was. Dat verzekerde heeft gepoogd de auto op een in haar ogen veilige plek neer te zetten, maakt dat niet anders. De schade van de diefstal hoeft niet te worden vergoed.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook een geschil met of een klacht over uw verzekeraar? Wordt de uitkering op uw verzekering ten onrechte ingehouden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant