Welkom bij Financieel Recht Advocaten!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en advertenties binnen uw profiel te plaatsen. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Meer weten? Meer informatie over cookies.
Menu

Overkreditering Advocaat

Bij het afsluiten van een hypotheek of geldlening, ook wel krediet genoemd, is de aanbieder van die lening of dat krediet verplicht te onderzoeken of u de lasten wel kunt dragen. Is dat niet het geval, dan is er sprake van overkreditering. Aanbieders van hypotheek en krediet zijn onder andere Rabobank, ABN AMRO, AEGON, Nationale Nederlanden, SNS, Volksbank, ING, Fortis, Argenta, Interbank en Voorschotbank. Zelfs bij de grootste banken en verzekeraars komt het voor dat er sprake is van overkreditering.

Te hoge hypotheek

Overkreditering, waarbij sprake is van een te hoge hypotheek, kan leiden tot vervelende situaties. Bij het verstrekken van een hypotheek maakt de bank gebruik van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). In sommige gevallen is het mogelijk om van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen af te wijken, maar dan zal de aanbieder van de hypotheek - zoals een bank of verzekeringsmaatschappij - die afwijking wel goed moeten motiveren. Onder omstandigheden is de aanbieder van de hypotheek of het krediet verplicht u te waarschuwen voor afnemen van een te hoge hypotheek met te hoge lasten. Indien de overschrijding van de norm erg groot wordt, kan de aanbieder van het krediet zelfs verplicht zijn u te ontraden om de hypotheek of het krediet af te nemen. Zie hierover ook zorgplicht hypotheek.

Te hoge lenng

Niet alleen kan er sprake zijn van een te hoge hypotheek, maar ook van een te hoge lening. Bij het verstrekken van een doorlopend krediet of persoonlijke lening wordt er door banken vaak getoetst aan de Gedragscode Consumptief Krediet van de Nederlandse Vereniging van Banken. Klik hier voor de versie 2012.

Aanbieders die geen bank zijn, toetsen vaak aan de gedragscode van de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VFN): 2004 | 2005 | 2008 | 2010 | 2012 | 2014

Aanbieders van een hypotheek toetsen aan de Gedragscode Hypothecaire financieringen (GHF): 2003 | 2007 | 2011

Contact met een advocaat over overkreditering

Is er bij u ook sprake van overkreditering? Of twijfelt u of de bank of kredietverstrekker u destijds meer geld heeft geleend dan verantwoord was? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vraag graag.

Relevante uitspraken en nieuwsartikelen:


Terug


Laatste tweets