Nieuws: Aanscherping transactiemonitoring kan zorgen voor massasurveillance

Het kabinet wil banken de mogelijkheid geven om particuliere transacties boven de 100 euro gezamenlijk te monitoren. Ook alle zakelijke transacties, ook die onder de 100 euro, hierin meenemen, is de bedoeling. Dat moet het witwassen veel moeilijker maken.

Kritiek door adviesorganen

De plannen zijn eind oktober aangekondigd, maar de Kamerleden zijn kritisch. De Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State hebben spijkerhard commentaar gegeven.

Kritiek van Adviesorganen en Kamerleden De Autoriteit Persoonsgegevens stelde dat er sprake kan zijn van grootschalige massasurveillance van Nederlanders. De Raad van State voegde daar nog aan toe dat de monitoring ook kan leiden tot uitsluiting en discriminatie. Het kabinet heeft de plannen aangepast, maar of dat voldoende is voor de adviesorganen is nog maar de vraag.

Kamerleden als Mahir Alkaya van de SP zijn zeer kritisch op de plannen. Volgens hem komt het kabinet te ver doordat het gaat om heel gevoelige gegevens, zoals geld geven aan een politieke partij en doneren aan een religieuze instelling. Ook Tom van der Lee van GroenLinks vindt dat de balans nu te ver naar de andere kant uitschiet.

Eelco Heinen van de VVD staat positiever tegenover de nieuwe aanpak. Die geeft volgens hem ruimte om gerichter onderzoek te doen. Pieter Grinwis van de ChristenUnie stelt dat er veel geld witgewassen wordt en dat er geen Napels aan de Noordzee ontstaan mag. Steven van Weyenberg van D66 heeft nog veel vragen en organiseert daarom een gesprek met experts in de Tweede Kamer.

Voorstel Om Drempelbedrag

Op Te Hogen Mahir Alkaya heeft al een voorstel gedaan om het bedrag op te hogen naar 3000 euro. Dat sluit volgens hem aan bij een ander plan binnen het wetsvoorstel om contante betalingen te verbieden.

De Nederlandse Vereniging van Banken is tegen dat voorstel. Volgens voorzitter Medy van der Laan wordt het criminelen te makkelijk gemaakt om onder de radar te blijven als het bedrag omhoog gaat. De transactiegegevens worden volgens haar versleuteld verzameld en alleen ontsleuteld als er onderzoek wordt gedaan naar een transactie. Van der Laan heeft daarom geen grote zorgen over de privacy.

Volgend jaar meer duidelijkheid

De plannen liggen nu in de Tweede Kamer. Daar gaan de Kamerleden binnenkort in gesprek met experts. Daarna volgt een debat en volgend jaar moet duidelijk worden hoe de definitieve plannen eruit gaan zien. Als de bezwaren niet zijn weggenomen, zal de nieuwe wet de deur openen naar een grootschalige massasurveillance van Nederlanders. Dit risico moet goed afgewogen worden tegen de voordelen van het witwassen veel moeilijker maken.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant