Nieuws: Belang van zorgplicht bij verzekeringsovereenkomsten

In een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 11 september 2018, kwam een belangrijk aspect van verzekeringsrecht naar voren: de zorgplicht van verzekeraars. Deze casus, betreffende een brandverzekering voor een rietgedekte woning, illustreert de cruciale rol van verzekeraars in het informeren van hun klanten over potentiële risico’s zoals onderverzekering. In deze blog leggen we uit wat deze uitspraak betekent voor zowel verzekeraars als verzekerden.

Zaakomschrijving

In 1984 sloot de eigenaar van een rietgedekte woning een brandverzekering af zonder tussenkomst van een assurantietussenpersoon. Na een brand in 2012, waarbij een schade van €29.032,27 ontstond, ontving de eigenaar slechts €10.189,38 van de verzekeraar. De kern van het geschil lag in de bewering van de verzekeringnemer dat de verzekeraar onvoldoende had gewaarschuwd voor het risico van onderverzekering.

Zorgplicht van verzekeraars

Het hof benadrukte de zorgplicht van de verzekeraar, die varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de verzekeringsovereenkomst en de deskundigheid van de klant. In dit geval was de verzekeraar verplicht om bij het begin en bij elke verlenging van de verzekering te waarschuwen voor onderverzekering, ondanks de verantwoordelijkheid van de verzekeringnemer voor de opgave van de verzekerde som.

Uitspraak en gevolgen

Het hof oordeelde dat de verzekeraar aan haar zorgplicht had voldaan, aangezien ze aantoonde dat ze haar klanten jaarlijks waarschuwde en advies aanbood over onderverzekering. Deze uitspraak onderstreept de vergaande zorgplicht die op verzekeraars rust en de noodzaak voor verzekeringnemers om goed op de hoogte te zijn van hun verzekeringsovereenkomsten.

Conclusie

Deze zaak toont het belang aan van een duidelijke communicatie en advisering door verzekeraars, vooral bij complexe verzekeringsovereenkomsten. Bent u onzeker over uw verzekering of de zorgplicht van uw verzekeraar? Neem contact op met onze advocaten van Financieel Recht Advocaten voor deskundig advies en begeleiding. Onze expertise in financieel recht kan u helpen bij het navigeren door ingewikkelde verzekeringskwesties.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant