Nieuws: Verantwoordelijkheid bij onderverzekering

In een recente rechtszaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland een belangrijke beslissing genomen over de verantwoordelijkheden van verzekeringsadviseurs en verzekerden bij onderverzekering. Deze uitspraak belicht de gevolgen van het niet adequaat inlichten over de risico’s van onderverzekering en het deels verantwoordelijk houden van de verzekerde voor het niet actief managen van zijn verzekeringspolis. In dit artikel analyseren we deze zaak om u beter te informeren over de juridische aspecten van onderverzekering.

Verantwoordelijkheid van de adviseur

De kern van de zaak draait om een verzekeringsadviseur die zijn cliënt, de eigenaar van een bedrijfspand dat door brand verwoest is, niet voldoende heeft geïnformeerd over de risico’s van onderverzekering. De rechtbank oordeelde dat een enkele algemene e-mailwaarschuwing onvoldoende was. De adviseur had regelmatig moeten waarschuwen en specifiek advies moeten geven over de noodzaak van taxatie om te zorgen dat de verzekeringspolissen adequaat bleven.

Rol van de verzekerde

Interessant is dat de rechtbank ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de verzekerde legt. Er werd geoordeeld dat als de verzekerde alert was geweest en zich bewust was van de risico’s van onderverzekering, hij contact had kunnen opnemen met zijn tussenpersoon voor meer informatie of actie.

Uitspraak en schadevergoeding

De rechtbank concludeerde dat beide partijen verantwoordelijk waren voor de situatie ten tijde van de brand. De verzekerde ontvangt een schadevergoeding van 188.742,62 euro, maar moet zelf ook een aanzienlijk deel van de schade dragen, omdat hij niet proactief zijn verzekeringsdekking heeft beheerd.

Belang van adequaat verzekeringsadvies

Deze zaak benadrukt het belang van adequaat en specifiek verzekeringsadvies. Verzekeringsadviseurs hebben de plicht om hun klanten duidelijk en regelmatig te informeren over de risico’s van onderverzekering en de noodzaak van periodieke herziening van polissen.

Conclusie

Deze uitspraak is een waarschuwing voor zowel verzekeringsadviseurs als verzekerden. Het onderstreept het belang van duidelijke communicatie en proactief beheer van verzekeringspolissen. Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we de complexiteit van verzekeringszaken en staan we klaar om u te adviseren over uw rechten en verantwoordelijkheden. Neem contact met ons op voor deskundig advies over uw verzekeringskwesties.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant