De Europese Unie is bezig met het oprichten van een speciale divisie die witwassen met crypto valuta tegen moet gaan. Deze anti-witwas organisatie gaat zich vooral richten op de geldstromen binnen het Bitcoin netwerk, maar ook andere netwerken zullen worden geanalyseerd.
Bezorgdheid
De EU neemt deze stap vanwege de toenemende bezorgdheid dat men digitale activa kan gebruiken om de huidige controles te omzeilen. Het idee is dat de nieuwe toezichthouder binnen twee jaar operationeel is. Het schijnt dat ambtenaren uit Duitsland de kar zullen trekken. Daarbij krijgen ze hulp van Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Nederland.
Je kunt met Bitcoin betalingen doen buiten het gereguleerde circuit om. Mede daardoor zijn de laatste jaren scherpe regels voor crypto beurzen opgesteld. De Europese Unie is bang dat men via crypto valuta een manier vindt om zwart geld door te sluizen (en vervolgens wit te wassen).
Regels niet hetzelfde
Als het nieuwe toezicht bureau klaar is, gaat dit naar verwachting de regulering in Europa ook veranderen. Momenteel zijn nationale instanties nog verantwoordelijk voor het toezicht. In Nederland is dit De Nederlandsche Bank, die de door het FATF opgestelde AMLD5-regels controleert.
Volgens voorstanders van het nog op te richten agentschap kan een EU-breed toezicht op cryptocurrencies helpen om regelgevende arbitrage weg te halen. Momenteel zijn de regels namelijk niet in ieder Europees land hetzelfde. In Zwitserland zijn er bijvoorbeeld wallet verificatie-eisen, terwijl die in Nederland alweer zijn afgeschaft.
Volgens een onderzoek van Chainalysis werd er in 2021 iets meer witgewassen met crypto valuta dan in het jaar ervoor. Het zou gaan om een stijging van 30% en een totaalbedrag van $8,6 miljard. Wel geven ze aan dat het aandeel legitieme transacties enorm veel groter is dan het aandeel van de criminele betalingen.
Financieel Recht Advocaten
Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant