Nieuws: De juridische impact van coronaschulden op het MKB

De nasleep van de coronacrisis lijkt misschien ver weg, maar ondernemers ervaren nog steeds de gevolgen, waarschuwt Jacqueline Zuidweg, een expert die zich bezighoudt met financiële problemen van het mkb. In een recent radioprogramma benadrukte ze dat een op de vijf kleine zelfstandigen technisch failliet is. Dit roept vragen op over de juridische aspecten van deze situatie en de mogelijkheden voor ondernemers in financiële moeilijkheden.

Coronaschulden en technisch faillissement

Volgens Zuidweg is de impact van de coronacrisis op het mkb aanzienlijk. Hoewel er sporadisch berichten verschijnen over terug te betalen coronaschulden, onderschatten we vaak de omvang van deze groep ondernemers. Door hogere kosten zijn de marges gedaald, en momenteel verkeert 10 procent van het mkb in zwaar weer. Opvallend is dat 20 procent van de kleine zelfstandigen technisch failliet is, een situatie die niet altijd zichtbaar is in faillissementscijfers, aangezien zzp’ers niet gemakkelijk faillissement kunnen aanvragen.

Financiële druk en onbekendheid met hulpopties

Jacqueline Zuidweg constateert dat de vraag naar hulp bij haar bedrijf Zuidweg & Partners is verdrievoudigd en waarschuwt dat dit nog maar het begin is. Veel ondernemers proberen op eigen wijze uit de problemen te komen, zelfs door deelname aan loterijen. Ze wijst erop dat ondernemers vaak niet bekend zijn met beschikbare hulpopties, zoals Geldfit Zakelijk, een gratis ondersteuningsinstrument.

De rol van de Belastingdienst en traagheid

Zuidweg benadrukt dat ondernemers die in de knel zitten, in gesprek moeten gaan met de fiscus. Ze benadrukt dat de Belastingdienst een luisterend oor biedt, maar openheid en eerlijkheid essentieel zijn. Ze erkent echter dat de reactie van de Belastingdienst aan het begin van de coronacrisis traag was vanwege de complexiteit van de situatie.

Beluister de uitzending (vanaf minuut 35:00).

Juridische ondersteuning

Voor ondernemers die zich in een dergelijke financiële situatie bevinden, is het van cruciaal belang juridische bijstand te overwegen. Hierbij kunnen advocaten van Financieel Recht Advocaten waardevolle ondersteuning bieden. Als u zich in een vergelijkbare situatie bevindt of meer informatie nodig heeft, kunt u contact opnemen met onze gespecialiseerde advocaten voor een persoonlijk advies.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant