Het komt wel is voor dat de bank naar aanleiding van uw banktransacties vragen gaat stellen. Dit doen ze door verplichtingen uit de Wwft. Deze verplichtingen zijn er om de integriteit van het financiële stelsel te beschermen. Wat we zien is dat de banken grove fouten maken als het gaat om deze onderzoeken. Hieronder is alles te lezen over het KYC-onderzoek, wat meer duidelijkheid zal geven over de verplichtingen en gevolgen van de Wwft.

Wat is KYC?

KYC (know your customer of ken-uw-klant) zijn achtergrond controles die moeten worden uitgevoerd als onderdeel van uw risico gebaseerde aanpak. Het KYC-proces omvat de verificatie van de identiteit van de cliënt met behulp van documenten zoals een identiteitsbewijs met foto, een bewijs van de geboortedatum en van het adres. Dit kan handmatig worden gedaan met fysieke documentatie, maar het is sneller en betrouwbaarder om het elektronisch te doen met gegevens die online zijn verzameld.

Gereguleerde bedrijven moeten iedereen met wie ze samenwerken identificeren en controleren om te voorkomen dat zij onbewust betrokken raken bij een bedrijf of persoon met een geschiedenis van financiële criminaliteit of sancties.

Waarom is er KYC?

Als je weet wie je klanten zijn, is het gemakkelijker om criminele activiteiten in het financiële verkeer op te sporen. Zo voorkom je dat je als bedrijf onbewust zaken doet met criminele instellingen en dat criminele activiteiten zoals witwassen, fraude en terrorismefinanciering snel opgespoord kunnen worden. Daarom proberen financiële instellingen bij de aanvraag al mensen met verkeerde intenties buiten de deur te houden.

Is KYC verplicht?

De maatregelen voor KYC zijn vastgelegd in Nederlandse en Europese wetgeving. Niet alleen banken, maar alle financiële instellingen, zoals accountants, advocaten, financieel adviseurs en verzekeraars zijn verplicht een goed KYC/CDD-beleid te voeren. Daarnaast zijn ze verplicht een melding te doen bij de Belastingdienst wanneer ze iets vreemds constateren.

Wat betekent dit voor u als klant?

Een financiële dienstverlener vraagt naar uw achtergrond, bedoelingen en motieven. De diepgang van de screening verschilt tussen particulieren en bedrijven en is afhankelijk van de risicocategorie waarin u valt: een eenvoudige screening en monitoring voor klanten met een laag risico en een strengere screening voor klanten met een hoger risicoprofiel. Afhankelijk van de uitkomst van de screening wordt u al dan niet als klant geaccepteerd.

Na succesvolle acceptatie start de monitoring. Meestal merkt u niets, tenzij er iets verdachts of ongewoons uit de monitoring naar voren komt. De dienstverlener neemt dan contact met u op om een actie vanuit uw rekening te verifiëren. Als u het niet goed kunt uitleggen, kan uw risicoprofiel worden aangepast of, in extreme gevallen, kan de klantrelatie worden beëindigd.

Geldezels

Denk bijvoorbeeld aan een jonge retail klant met een laag risico die in de verleiding komt om ongebruikelijke geldbedragen buiten zijn risicoprofiel over te maken naar andere rekeningen. Als uit het daaropvolgende klantonderzoek blijkt dat hij of zij als geldezel heeft gehandeld, betekent dit meestal dat hij of zij onmiddellijk als klant wordt afgewezen.

Wat zijn de gevolgen van KYC?

Gevolgen bank

Wanneer de zorgvuldigheidsplicht niet wordt nageleefd, dreigen daardoor aanzienlijke geldboetes, reputatieverlies of zelfs gevangenisstraffen en intrekking van de zakelijke licentie.

Gevolgen voor u

Het kan zo zijn dat de bank bij een cliëntenonderzoek vindt dat u niet volledige openheid van zaken heeft gegeven. Ze merken het onderzoek dan aan als niet afgerond. Dit kan nadelige gevolgen hebben. De bank kan hierdoor de bancaire relatie opzeggen voor al uw rekeningen onder het mom van niet voldoen aan de eisen in haar Algemene Bankvoorwaarden.

Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken kan belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben meer dan 10 jaar ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Laat ons u helpen Laat ons u bellen

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant