Nieuws: DNB ontevreden over witwasaanpak

Rabobank ligt onder vuur bij het Openbaar Ministerie (OM). Het zou gaan om de tekortkomingen in de aanpak tegen witwassen en het financieren van terrorisme. De bank zou zich niet gehouden hebben aan de verplichtingen die staan vermeld in de Wwft.

Honderden miljoenen

ABN AMRO en ING hebben al geschikt voor aanzienlijke bedragen. De dreiging van het OM heeft ervoor gezorgd dat banken haar witwas aanpak flink aan het opschalen zijn. Er worden honderden miljoenen geïnvesteerd om de controle processen te verbeteren. Het is zelfs zo dat een op de vijf mensen die werkzaam zijn bij de bank zich bezighoud met verdachte transacties. Ondanks deze innovaties is De Nederlandsche Bank (DNB) niet tevreden.

Onvoldoende inspanning

Steven Maijoor, Directeur Toezicht Banking bij DNB, vindt de inspanning van de banken onvoldoende. Volgens hem kruipt er nog steeds crimineel geld door de poorten van de bank. Ook stelt hij dat de problemen binnen de banken omvangrijk en persistent zijn. De kritiek van de DNB komt als een klap voor de banken. Tijdens het Leaders AML-event concludeerden stakeholders nog dat het juist goed ging met de antiwitwas aanpak in Nederland. Volgens criminelen was het zelfs zo goed dat ze het een ‘ondoordringbaar systeem’ vonden. Het gevolg hiervan was dat criminelen nu langs andere wegen in plaats van het Nederlandse financiële systeem gingen werken. Toch erkenden de experts op dat het witwas probleem alleen kan worden verholpen als er een internationale publiek-private samenwerking tot stand wordt gebracht. Het is volgens de banken oneerlijk dat de overheid niet samenwerkt met de taak als poortwachter, maar hun wel bestraft bij tekortkomingen.

Tijdrovend

Hoewel Maijoor erkent dat de bewustwording er bij banken omtrent het probleem is, wuift hij de kritiek weg en wijst de banken op hun eigen verantwoordelijkheid. “Onze rol is primair toezichthouder. Wij moeten ervoor zorgen dat het huis bij de banken op orde is.” Volgens Maijoor is dit probleem ook niet zomaar opgelost. Gezien de grote achterstand die de banken hebben opgebouwd gaat dit zeker meerdere jaren duren voordat banken operationeel alles op orde hebben. “Wat DNB betreft gaat het niet om meer melden, maar betere controle aan de poort zodat criminelen geen gebruik meer kunnen maken van het bankstelsel”, sluit Maijoor af.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant