Nieuws: Duurzaam beleid van ING in Duitsland: juridische perspectieven en bedrijfsimpact

Recentelijk onthulde het jaarlijkse klimaatrapport van ING dat de bank nog steeds meer niet-duurzame activiteiten financiert dan duurzame. Deze verdeling wordt door CEO Steven van Rijswijk toegeschreven aan de huidige economie, die nog steeds sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Klimaatbewegingen uiten regelmatig kritiek op ING, evenals op andere banken. ING Nederland benadrukt echter dat het wereldwijd geldend beleid al geruime tijd wordt toegepast, vooral voor zakelijke klanten in vervuilende sectoren, zoals de staalindustrie.

Juridisch kader en wereldwijd beleid

Het beleid van ING in Duitsland, gericht op duurzaamheid, wordt gekaderd binnen het bredere wereldwijde beleid van de bank. De weigering van zakelijke klanten die niet kunnen aangeven hoe ze verduurzamen, is ingebed in langdurig gevoerd beleid, met name voor sectoren met aanzienlijke milieu-impact. ING benadrukt dat zij klanten ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en afspraken maken, maar dat het gebrek aan bereidheid van klanten om te conformeren aan de doelstellingen voor 2050 kan resulteren in het beëindigen van de zakelijke relatie.

Financiële consequenties en positieve verandering

Hoewel het vasthouden aan het duurzaamheidsbeleid de Duitse tak van ING geld kost door het verlies van klanten, benadrukt Henning dat het ook positieve verandering teweegbrengt. Hij wijst op bedrijven die, nadat zij aanvankelijk werden afgewezen, significant zijn veranderd in hun benadering van duurzaamheid.

Financieel Recht Advocaten

Bent u als ondernemer geconfronteerd met zakelijke uitdagingen met betrekking tot duurzaamheid en financiële relaties? Onze advocaten van Financieel Recht Advocaten staan klaar om u te adviseren en te begeleiden. Neem contact met ons op voor deskundig juridisch advies en oplossingen die aansluiten bij uw zakelijke behoeften.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant