Nieuws: Forse kritiek op UBO-registratie

De vraag van het bedrijfsleven om het UBO-register uit te stellen wordt niet geaccepteerd door het ministerie van Financiën. Niet alleen werkgeversorganisaties, maar ook verschillende partijen in de Tweede kamer vroegen voor uitstel. Helaas is het ministerie hier niet in meegegaan een staat de deadline op 27 maart.

Niet bewust van verplichtingen

Ruim een ​​week voor de deadline schreef maar een ​​kwart van de ondernemers die daartoe verplicht waren zich in bij het KvK-register. Ondanks diverse voorlichtingscampagnes zijn veel ondernemers zich nog steeds niet bewust van hun verplichtingen. Terwijl niet-geregistreerde ondernemers rekening moeten houden met mogelijke boetes of zelfs een taakstraf. De Belastingdienst voert controles uit om te controleren of aan de verplichtingen is voldaan. Dit geldt voor uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners) die ten minste 25% van het bedrijf bezitten.

Kamervragen

Een ander deel van de UBO’s heeft mogelijk gewacht op recente ontwikkelingen in het UBO-register alvorens zich te registreren. Het Europese Hof van Justitie buigt zich momenteel over de rechtmatigheid van de Luxemburgse UBO-registratie. Daarom hebben de ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland onlangs opgeroepen tot uitstel van de registratieplicht tot de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Om die reden vroegen verschillende partijen in de Tweede Kamer zich ook af of het wel zin had om de deadline te behouden. CDA, VVD en SGP hebben Kamervragen voorgelegd aan minister Kaag van Financiën. Ook Christenunie heeft liever een uitstel voor de registratie, meldt het FD.

Het ministerie van Financiën lijkt daar dus geen gehoor aan te gaan geven. Dat betekent dat veel ondernemers nu haast moeten gaan maken met inschrijving.

Weinig privacy

Er is veel kritiek op de UBO-registratie. Ondernemers vinden dat hun privacy in het geding komt. Het register is namelijk door iedereen in te zien. Met een bedrijfsnaam, voor- en achternaam en een geboortemaand en -jaar kan je via een simpele zoekopdracht op het internet vaak prima achterhalen wie de betreffende UBO is. Op Social Media valt vervolgens makkelijk ook het adres te achterhalen. Als er dan ook nog jaarcijfers zijn (vaak verplicht gedeponeerd bij de KvK) en we weten hoe groot en wat de aard van het aandeel is, valt gemakkelijk te berekenen hoeveel het vermogen van iemand ongeveer is. Deze informatie kan heel interessant zijn voor mensen die wat kwaads in de zin hebben. Het is dan ook niet vreemd dat veel UBO’s liever niet in het openbare deel van het register worden opgenomen.

Vergaand cliëntenonderzoek

Een ander probleem met het UBO-register volgt uit de de Wwft, De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Daarin worden naast financiële organisaties ook beroepsgroepen zoals belastingadviseurs, accountants en advocaten onder meer verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren bij het aangaan van een zakelijke relatie met een klant. Als uit het klantenonderzoek blijkt dat er iets niet klopt, moeten ze dat melden.

Het probleem bij deze cliëntenonderzoek is dat financiële instellingen bang zijn voor mogelijke boetes voor het niet handhaven van de Wwft-verplichtingen. De financiële instellingen willen alle klanten die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met witwassen en terrorismefinanciering het liefst de deur wijzen.

Er zal aan de hand van het cliëntenonderzoek bepaalt worden of de klant genoeg informatie heeft verstrekt over de de geldstromen. Als deze informatie voor de instelling onvoldoende is, zal de bancaire relatie met de klant worden beëindigd. Klanten die niet voldoende kunnen aantonen niks te maken te hebben met deze praktijken staan binnen de kortste keren op straat.

Het gevolg is dat u niet meer kunt deelnemen aan het financiële verkeer. Eenvoudig een belastingaangifte betalen gaat dan niet meer op. De Belastingdienst accepteert namelijk alleen girale betalingen. Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken zoals het aanvragen van een hypotheek kunnen belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant