Nieuws: Grootschalige fraude met cryptovaluta

De handel in cryptovaluta is erg in trek. Helaas wordt deze handel ook voor criminele doeleinden gebruikt. Een man uit Deventer heeft voor de rechtbank in Zwolle vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met virtuele valuta.

Eigen crypto

In plaats van handelen in cryptovaluta’s kan er ook een eigen crypto worden gemaakt. Het maken van een eigen cryptovaluta en het handelen daarin is niet strafbaar. Toch is er in deze zaak sprake van oplichting, het verstrekken van valse informatie over cryptovaluta, manipuleren van de markt en het verzwijgen van valse informatie.

Handelsplatform

De verdachte was beheerder en eigenaar van het handelsplatform coinhouse.eu. Het was de bedoeling dat mensen op dit platform een eigen wallet konden aanmaken. Deze wallet is een soort portemonnee waar al de cryptomunten worden verzameld. De mensen moesten dan geld overmaken naar de wallet om dat vervolgens om te zetten in allerlei soorten cryptovaluta.

Coinhouse.eu had al vrij snel na de lancering 18.000 leden. Uit chatberichten is gebleken dat het van meet af aan de bedoeling was om coinhouse.eu op enig moment plat te gooien.

Rond april 2018 werd voor alle klanten van het handelsplatform de opnamefunctie van gelden (withdrawals) op hun wallets stilgelegd. Het handelsplatform bleef gewoon draaien en in de tussentijd werden de wallets van accounthouders leeggehaald.

Pump and dump

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte gebruik gemaakt van een ‘pump and dump’ werkwijze. De verdachte had een hoop eigen munten gemaakt. Coins als Malc, Europe United, Paris en Tulipmaniacoin werden door de verdachte enorm gepromoot op social media.

De verdachte bood zijn coins aan op verschillende handelsplatformen en kocht deze vervolgens zelf weer op. Door al deze aankopen steeg de koers op een kunstmatige manier omhoog, wat zorgt voor de pump. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht, de dump.

Witwassen

De verdachte stond niet alleen terecht voor grootschalige fraude, maar ook voor witwassen. Hij kocht een woning, verschillende dure auto’s, een boot en sieraden. Volgens het oordeel van het OM zou dit bekostigd zijn met de gelden die afkomstig zijn van de oplichting met de crypto valuta’s. Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar passend en geboden.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant