Nieuws: Grootschalige gegevensuitwisseling bedreigt uw privacyrechten in de financiële sector

Binnen de Europese Unie worden plannen besproken om banken en andere financiële instellingen meer mogelijkheden te geven om onderling gegevens uit te wisselen. Hoewel dit de poortwachtersfunctie zou vergemakkelijken, waarschuwt de European Data Protection Board (EDPB) voor mogelijke inbreuken op de privacy rechten van consumenten. In deze blog leggen we op een duidelijke en leuke manier uit waar de discussie over gaat en wat u kunt doen om uw privacy te beschermen.

Een grootschalige verwerking met mogelijke gevolgen

De EDPB-voorzitter, Andrea Jelinek, benadrukt in een brief aan onder andere het Europees Parlement dat de voorgestelde regels een zeer grootschalige verwerking van gegevens impliceren. Hierdoor ontstaat het risico van massasurveillance door banken. Dit baart zorgen, aangezien dergelijke inbreuken op de privacy kunnen leiden tot onterechte weigering van het openen van een bankrekening of uitsluiting op basis van religieuze achtergrond. Ook is er bezorgdheid over de mogelijke verspreiding van gevoelige informatie, zoals gezondheidsgegevens, zonder geldige reden.

Pleidooi voor het schrappen van bepalingen

De EDPB pleit voor het schrappen van de bepalingen die grootschalige gegevensuitwisseling mogelijk maken. Volgens de Europese waakhond voor gegevensbescherming leiden deze bepalingen namelijk tot “buitenproportionele gegevensverwerking”. Bovendien worden vraagtekens gezet bij de effectiviteit van de voorgestelde wet. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de praktische uitvoering en de impact op de privacyrechten van bankklanten.

Bescherming van uw belangen

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we hoe belangrijk het is om uw privacy te beschermen bij gegevensuitwisseling in de financiële sector. Onze ervaren advocaten zijn op de hoogte van de juridische aspecten en kunnen u bijstaan met advies op maat. We helpen u bij het begrijpen van uw rechten en zorgen ervoor dat uw belangen worden beschermd.

Als u zich zorgen maakt over de mogelijke inbreuk op uw privacyrechten in de financiële sector, staan onze gespecialiseerde advocaten voor u klaar. Neem vandaag nog contact op met Financieel Recht Advocaten voor een vertrouwelijk gesprek.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant