Nieuws: Het recht op een zakelijke bankrekening: wat moet u weten?

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we dat het verkrijgen van een zakelijke bankrekening van cruciaal belang is voor ondernemers en organisaties om deel te nemen aan het economische verkeer. Maar wat gebeurt er als een bank weigert een bankrekening aan een bedrijf of organisatie te verstrekken? In deze blog leggen we de juridische aspecten uit van een recente uitspraak van de Hoge Raad en wat dit betekent voor zakelijke gebruikers.

Het belang van een zakelijke bankrekening

Zonder een betaalrekening is het vrijwel onmogelijk voor een onderneming of organisatie om normaal te functioneren in de maatschappij. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor stichtingen en verenigingen met legitieme doelen. Banken hebben echter de vrijheid om te beslissen met wie ze wel of niet een contract willen aangaan. Deze zogenaamde contractsvrijheid is echter niet onbeperkt, zoals de Hoge Raad heeft aangegeven.

De zaak van de Saunaclub

In een recente zaak was er een saunaclub die voornamelijk contante betalingen van klanten accepteerde. Deze club had een bankrekening bij een bank en een overeenkomst om contant geld in te storten. Na een politieonderzoek waarbij enkele onregelmatigheden werden ontdekt, besloot de bank de gehele relatie met de saunaclub te beëindigen. De bank stelde dat ze niet kon voldoen aan de wettelijke eisen omdat de herkomst van het contante geld niet voldoende kon worden verantwoord, wat het risico van witwassen met zich meebracht.

De uitspraak van de Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde dat banken, gezien hun maatschappelijke positie, ook verplicht kunnen worden om zakelijke gebruikers, zoals bedrijven, een betaalrekening aan te bieden. Dit is van groot belang omdat het zonder zo’n rekening vrijwel onmogelijk is om deel te nemen aan het economische verkeer en een bedrijf te runnen. Echter, de bank kan niet worden verplicht om specifieke overeenkomsten, zoals de mogelijkheid om contant geld te storten, aan te bieden.

Conclusie

Het recht op een zakelijke bankrekening is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Ondernemers hebben een legitiem belang bij toegang tot bankdiensten, maar banken hebben ook hun eigen redenen om klanten te weigeren, met name vanwege toezichthoudende eisen en integriteitsrisico’s. Hoewel contractsvrijheid een principe is dat geldt voor banken, kan dit onder bepaalde omstandigheden worden beperkt door een zorgvuldige afweging van belangen. Het recht van een ondernemer op een betaalrekening is echter niet onbeperkt. Banken hoeven geen verhoogd risico op witwassen te accepteren en kunnen niet worden verplicht om klanten met een verhoogd risicoprofiel bepaalde diensten aan te bieden.

Voor verdere vragen over uw relatie met de bank of als u problemen ervaart met betrekking tot bankdiensten, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant