Nieuws: Hoe een bankrelatie behouden bij contante geldstromen?

Financiële instellingen, zoals banken, hebben wettelijke verplichtingen met betrekking tot het onderzoek naar de herkomst van gelden van hun klanten. Dit onderzoek kan bemoeilijkt worden wanneer klanten veel contante betalingen ontvangen. Banken proberen daarom steeds vaker klanten met veel contante geldstromen te weren of zelfs bestaande klantrelaties te beëindigen. Maar kan een bank zomaar een bankrelatie opzeggen? In deze blogpost bespreken we een interessante rechtszaak waarin een bank werd teruggefloten door de rechter en geven we inzicht in de juridische aspecten rondom het opzeggen van een bankrelatie.

De impact van contante geldstromen

Ondernemingen die veel contante betalingen ontvangen, worden geconfronteerd met vragen en in sommige gevallen zelfs het opzeggen van de bankrelatie. Dit kan desastreuze gevolgen hebben, omdat het moeilijk kan zijn om bij andere banken een nieuwe bankrekening te openen. Het ontbreken van toegang tot het bancaire betalingsverkeer kan de voortzetting van de bedrijfsactiviteiten onmogelijk maken.

Opzeggen van een bankrelatie

Banken hebben in principe de bevoegdheid om een bankrelatie op te zeggen volgens hun algemene bankvoorwaarden (ABV). Echter, bij het uitoefenen van deze bevoegdheid moeten banken voldoen aan de zorgplicht en de eisen van redelijkheid en billijkheid. Een opzegging kan onrechtmatig zijn als een bank niet aan deze voorwaarden voldoet. In een rechtszaak waarbij een handelaar in tweedehands auto’s betrokken was, oordeelde de rechter dat de bank te snel had gehandeld door de bankrelatie op te zeggen zonder eerst haar vragen te stellen. De rechter hield rekening met factoren zoals de langdurige klantrelatie, eerdere uitleg over de herkomst van contante betalingen en de moeilijkheden om bij een andere bank een zakelijke bankrekening te openen.

Een onrechtmatige opzegging aanvechten

Het is mogelijk om een opzegging van een bankrelatie door een bank aan te vechten. Een bank heeft geen onbegrensde vrijheid om een bankrelatie op te zeggen. De omstandigheden van het geval spelen een belangrijke rol, evenals de bancaire zorgplicht die vereist dat een bank zorgvuldig handelt en het belang van betalingsverkeer voor haar klanten meeweegt. Het hebben van contante inkomsten op zich kan geen reden zijn voor het opzeggen van een bankrelatie, aangezien contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is. Voor een rechtsgeldige opzegging moet er meer aan de hand zijn.

Financieel Recht Advocaten

Als u geconfronteerd wordt met een opzegging van uw bankrelatie vanwege contante geldstromen, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Onze advocaten van Financieel Recht Advocaten hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van financiële wet- en regelgeving. Zij kunnen u helpen bij het beoordelen van uw situatie, het opstellen van een juridische strategie en het verdedigen van uw belangen in een eventuele gerechtelijke procedure. Neem vandaag nog contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant