Honderden ondernemers zouden in de schulden zijn beland omdat zij hun krediet niet kunnen betalen. Er is door de bank een rentestop beloofd, maar hiervan is nog weinig te merken. Ondernemers hebben te maken met dalende omzetten, maar moeten wel hoge rentes betalen over het ondernemerskrediet.
Aanleiding
Vanwege de coronacrisis had de bank aangeboden een tijdelijke rentestop in te schakelen. In de praktijk merken de ondernemers hier echter weinig van: de renteafschrijvingen vinden gewoon plaats. De rentestop gold voor de periode april tot en met september.
De leningen bij de ABN Amro worden omschreven als een ‘wurgkrediet’. De leningen kennen een hoge rente, die ervoor zorgt dat ondernemers onder het bijstandsniveau terechtkomen. Een aantal van de ondernemers is al 20 jaar verbonden aan het krediet. In een aantal gevallen wordt vanaf 2008 al 10,5% betaald. Er hebben geen renteverlagingen plaatsgevonden. De kostenopslagen zijn echter wel verhoogd. Dit zou de bank jaarlijks een bedrag van 1,5 miljard euro opleveren. Klanten worden niet op de hoogte gebracht over de kosten.
Hoogte tarief hangt af van risicoprofiel
De bank heeft zelf aangegeven dat de rente op het Ondernemerskrediet het afgelopen najaar is aangepast. De hoogte van het tarief zou afhankelijk zijn van het risicoprofiel van de klant, maar zou op dit moment niet hoger komen dan 10%. De rentes die de bank zou rekenen zijn volgens de bank zelf marktconform.
Inmiddels zijn er zo’n 400 ondernemers die voornemens zijn een procedure te starten waarin de te veel betaalde rente van de bank wordt terug geëist. De bank heeft aangevoerd dat de rente op ondernemerskredieten niet vergelijkbaar is met de rente op consumentenkredieten. In deze tijden van crisis zou de bank per individu kijken welke steunmaatregelen kunnen worden aangeboden. Dit verschilt per ondernemer; het betreft maatwerk.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant