Nieuws: Implementatie van MiCAR: een nieuwe fase in crypto-regulering

De invoering van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) markeert een cruciale stap in het reguleren van de crypto-activamarkt. Deze ontwikkeling, geïnitieerd door de European Securities and Markets Authority (ESMA), onderstreept het belang van transparantie en bescherming voor beleggers in deze volatiele sector. Hoewel de regels pas eind 2024 officieel van kracht worden, benadrukt de urgentie voor marktdeelnemers en dienstverleners om zich voor te bereiden op de aanstaande veranderingen.

Implementatiefase: een periode van voorbereiding

Momenteel bevindt MiCAR zich in een cruciale implementatiefase. Dit betekent dat de nieuwe regelgeving, gericht op het standaardiseren van de behandeling van crypto-activa en het waarborgen van consumentenbescherming, nog niet volledig van toepassing is. Deze periode stelt marktdeelnemers in staat om noodzakelijke aanpassingen te doen in overeenstemming met de toekomstige regelgevende omgeving. In deze context is het essentieel voor aanbieders en dienstverleners in crypto-activa om proactief plannen te ontwikkelen voor een naadloze overgang.

De rol van de AFM en ESMA

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) speelt een sleutelrol in dit proces door zich te committeren aan strikt toezicht, wat de betrouwbaarheid van de markt ten goede komt. Samen met de ESMA streeft de AFM ernaar om het toezicht binnen de Europese Unie te harmoniseren. Dit gezamenlijke toezicht is bedoeld om oneerlijke concurrentie te voorkomen en een gelijk speelveld te creëren, wat vooral belangrijk is in een grenzeloze en gedecentraliseerde markt zoals die van crypto-activa.

Risico’s verbonden aan crypto-activa

Ondanks de inspanningen om de regelgeving rondom crypto-activa te versterken, benadrukt de ESMA dat beleggen in crypto-activa inherent risicovol blijft. Consumenten moeten zich bewust zijn van de volatiliteit en de mogelijke financiële verliezen. De komende regelgeving vermindert bepaalde risico’s maar elimineert deze niet volledig.

Hoe kunnen we u bijstaan?

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we dat de aanstaande veranderingen vragen en onzekerheid kunnen oproepen bij zowel huidige als toekomstige deelnemers aan de crypto-markt. Ons team van experts staat klaar om u te adviseren over de nuances van MiCAR en de implicaties voor uw bedrijfsvoering. Of u nu een dienstverlener bent die een vergunning overweegt of een investeerder die de risico’s probeert in te schatten, wij zijn er om u door het complexe landschap van financieel recht te navigeren. Neem contact met ons op voor een gedetailleerde bespreking van uw situatie en voorbereiding op de MiCAR-regelgeving.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant