Nieuws: ING wijzigt tarieven voor zakelijke klanten

Per 1 april 2022 wijzigt ING enkele tarieven voor zakelijke klanten in Nederland. Vanaf dat moment worden de kosten, die gemaakt worden voor het uitvoeren van het cliëntenonderzoek in het kader van wet- en regelgeving, doorgerekend aan haar zakelijke klanten.

Gewijzigde tarieven

ING wijzigt ook de tarieven van de losse Zakelijke Rekening en de losse Zakelijke Betaalpas. Vanaf 1 april betalen klanten voor het houden van een Zakelijke Rekening, G-rekening en Derdengeldenrekening € 5,90 per maand. Dit was voorheen € 4,90 per maand. Een forse stijging van maar liefst 20%. Met maandelijks tarief voor de losse Zakelijke Betaalpas wordt gewijzigd van € 1,25 naar € 1,50 per maand.

Financieel toezicht

Dat ING de kosten verhoogd voor zakelijke klanten komt niet geheel uit het niets. Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is ING verplicht om kennis te hebben van haar klanten, hun transactieverkeer en de rekeningen. Het doel hiermee is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan.

Door middel van een cliëntenonderzoek krijgt de bank een beter beeld van de geldstromen binnen een onderneming en kunnen eventuele onregelmatigheden zo worden opgemerkt. De inspanningen om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden. Dit komt deels door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden als het gaat om financieel-economische criminaliteit. ING zal voor een zorgvuldig cliëntenonderzoek meer werknemers en middelen moeten inzetten. Dit leidt tot hogere kosten die deels verrekend worden aan haar klanten.

Wijziging Voorwaarden

Ook voert ING enkele wijzigingen door in de Voorwaarden en overige Zakelijke regelingen. Door het toevoegen van een bepaling in de Voorwaarden Zakelijke Rekening geeft ING klanten meer duidelijkheid over de tarieven zoals vermeld in de tarieven brochure. Zo wordt vermeld dat deze tarieven afhankelijk zijn van verschillende factoren. Ook wordt aangegeven dat tarieven kunnen verschillen op basis van bijvoorbeeld de rechtsvorm, zoals bij kosten klantonderzoek.

Meer weten over de wijziging van tarieven voor zakelijke klanten?

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant