Nieuws: Mag uw bank zomaar uw zakelijke rekening beëindigen?

Het is een situatie waar ondernemers soms mee te maken krijgen: uw bank wil uw zakelijke relatie beëindigen. Vaak voelt dit onrechtvaardig, maar mag het ook? Aan de hand van een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam leggen we dit juridische vraagstuk begrijpelijk uit.

Contractsvrijheid

In haar voorwaarden heeft een bank vaak een clausule (in dit geval artikel 35 van de Algemene Bankvoorwaarden) waarmee ze de bankrelatie kan beëindigen. In eenvoudige termen, iedereen heeft het recht om een contract te beëindigen, dit noemen we ‘contractsvrijheid’. Maar, door de belangrijke rol van banken in de maatschappij, zijn hier wel beperkingen aan verbonden. Het is namelijk bijna ondenkbaar voor een onderneming om zonder betaalrekening te opereren.

De praktijk

Een recente zaak voor de rechtbank Amsterdam brengt dit vraagstuk naar voren. Hier ging een onderneming in zee met de bank ‘Knab’. De onderneming verkocht onder andere e-sigaretten en “truffels”, wat later een probleem werd toen Knab haar voorwaarden wijzigde. De nieuwe voorwaarden gaven aan dat Knab geen relaties wilde met ondernemingen die actief waren in bepaalde sectoren, zoals e-sigaretten of coffeeshops. Toen de bank ontdekte dat de ondernemer actief was in deze sectoren, werd de relatie beëindigd.

De rechtbank vond echter dat Knab niet genoeg had gekeken naar de individuele situatie van de ondernemer. Ze hadden te algemeen geoordeeld en niet voldoende rekening gehouden met het belang van de ondernemer.

Conclusie en advies

Wat betekent dit nu voor u? Als ondernemer is het van groot belang om vragen van uw bank over uw activiteiten helder en volledig te beantwoorden, het liefst met bewijs. Mocht uw bank toch besluiten uw rekening te beëindigen, weet dan dat u hier niet direct mee akkoord hoeft te gaan. U kunt bezwaar maken en indien nodig juridische stappen zetten. Heeft u vragen of wilt u advies over uw situatie? Onze ervaren advocaten van Financieel Recht Advocaten staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant