Ruim 2.500 Nederlanders staan op de bellijst voor boilerrooms. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in een brief hiervoor gewaarschuwd. De toezichthouder zou een lijst hebben ontvangen van de politie en het Openbaar Ministerie waarop namen en adresgegevens staan. De lijst zou door oplichters zijn opgesteld.
De oplichters hadden het doel om consumenten te benaderen voor ‘geweldige beleggingsaanbiedingen’. De beleggingen zouden snel geld opleveren en er zouden weinig risico’s met de beleggingen gepaard gaan. Door eerst het vertrouwen te winnen, wordt uiteindelijk een persoonlijke band opgebouwd. Via belscripts wordt bewogen op steeds stap voor stap meer geld in te leggen. Wanneer deelnemers willen uitstappen, krijgen zij geen gehoor meer.
Het aantal meldingen van beleggingsfraude is gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. Dit blijkt uit de cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk. In totaal hebben 379 mensen tezamen ruim 10,7 miljoen euro verloren. De daadwerkelijke aantallen zullen hoger liggen, nu fraude niet altijd wordt gemeld.
Tijdens de coronacrisis zijn mensen meer online te vinden, waardoor het makkelijker is slachtoffer te worden van oplichters. Bij de AFM worden veel fraude-incidenten waargenomen. Consumenten worden gewaarschuwd om alert te zijn. Daarbij wordt gewaarschuwd om nooit in te gaan op een beleggingsaanbod in een telefonisch gesprek.
Klik hier voor het volledige nieuwsbericht.
Financieel Recht Advocaten
Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met particulieren en ondernemers die hulp nodig hebben bij financieel-juridische vraagstukken. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant