Nieuws: Nieuwe NVB-standaarden verminderen impact van klantenonderzoek door banken

Banken in Nederland hebben besloten om hun klanten minder vaak te controleren op witwassen. Deze ontwikkeling is tot stand gekomen door overleg tussen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Als eerste resultaat van dit overleg heeft de NVB vijf standaarden gepubliceerd, die banken moeten helpen om hun rol als poortwachter op een proportionele en risicogerichte manier uit te voeren. Deze nieuwe standaarden zijn bedoeld om de impact van klantenonderzoek op bonafide klanten te verminderen en de focus te leggen op de werkelijke risico’s.

Minder klantimpact

Een concreet voorbeeld van de nieuwe NVB-standaarden is dat bonafide klanten niet langer vragen hoeven te beantwoorden wanneer zij transacties verrichten in landen die door de EU als hoog risico worden beschouwd. Als iemand bijvoorbeeld op vakantie gaat naar zo’n land en de uitgaven in lijn blijven met wat je van een normale toerist mag verwachten, is er geen reden meer voor indringende vragen of verscherpte maatregelen volgens de nieuwe standaard.

UBO

Een ander voorbeeld waarbij de klantimpact wordt verminderd, heeft betrekking op het identificeren en verifiëren van de uiteindelijk belanghebbende (UBO) van een onderneming. Voor scenario’s met een laag of neutraal risico kunnen banken volgens de nieuwe standaard de gegevens in het UBO-register gebruiken en is alleen een bevestiging van de klant nodig.

Zakelijke klanten hoeven deze informatie dan niet meer apart aan de bank te verstrekken, bijvoorbeeld via een UBO-verklaring. Deze veranderingen zorgen ervoor dat banken hun klanten in scenario’s met een laag of neutraal risico minder vaak lastig vallen, waardoor de bankmedewerkers zich beter kunnen richten op de echte risico’s.

Hoog-risicosectoren

De NVB zal de komende tijd nog ongeveer 12 standaarden publiceren. Er zal speciale aandacht worden besteed aan ondernemers uit hoog-risicosectoren die vaak obstakels ondervinden bij het regelen van hun bankzaken vanwege uitgebreid klantenonderzoek. In samenwerking met betrokken brancheorganisaties wordt er gewerkt aan specifieke sectorstandaarden, gebaseerd op gesprekken met DNB en het ministerie van Financiën. Het doel is om samen met deze sectoren te bepalen waar de werkelijke risico’s liggen, zodat het klantenonderzoek van banken daarop gericht kan worden.

De NVB hoopt in de komende maanden nieuwe standaarden te publiceren voor non-profitorganisaties, sekswerkers en crypto bedrijven. Daarna zullen er standaarden volgen voor onder andere coffeeshops, automotive-bedrijven, betaalinstellingen en de detailhandel.

Heeft u vragen over de veranderingen in het klantenonderzoek door banken of wilt u weten wat u kunt doen als u zich in een soortgelijke situatie bevindt? Neem dan gerust contact op met onze deskundige advocaten van Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u te adviseren en te helpen bij uw financiële kwesties. Of u nu ondernemer bent in een hoogrisico sector of gewoonweg meer informatie wilt over uw rechten en plichten als klant van een bank, wij bieden de juridische ondersteuning die u nodig heeft.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant